Tožilstvo je Jezi očitalo, da je kot nekdanji direktor družbo Elektrooptika oškodoval za nekaj več kot 930.000 evrov, ki naj bi bili z elektronskim rubežem neupravičeno nakazani na račun britanskega podjetja Atractor Project Management. Foto: BoBo
Tožilstvo je Jezi očitalo, da je kot nekdanji direktor družbo Elektrooptika oškodoval za nekaj več kot 930.000 evrov, ki naj bi bili z elektronskim rubežem neupravičeno nakazani na račun britanskega podjetja Atractor Project Management. Foto: BoBo

Barbara Podlogar pa mora zaradi pomoči pri tem dejanju in pranja denarja v zapor za tri leta in štiri mesece, poroča Dnevnik. Poziva na prestajanje kazni še nista prejela.

Višje sodišče je junija presodilo in potrdilo sodbo okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je odločitev sprejelo marca 2017. Izvršljiva bo postala po tem, ko bodo sodbo prejeli vsi vpleteni.

Tožilstvo je Gregorju Jezi, nekdanjemu članu izvršilnega odbora mariborskega odbora SDS-a, očitalo, da je kot nekdanji direktor družbo Elektrooptika, na vrh družbe se je povzel decembra 2012 v času druge vlade Janeza Janše, oškodoval za nekaj več kot 930.000 evrov, ki naj bi bili z elektronskim rubežem neupravičeno nakazani na račun britanskega podjetja Atractor Project Management, pri tem pa mu je pomagala Barbara Podlogar.

Podlogarjeva je predlog za izvršbo vložila prek odvetnika Davida Šege. Domnevni dolg je utemeljevala z lažnimi in ponarejenimi pogodbami o odkupu terjatev, v katerih je nastopalo novozelandsko podjetje iz Aucklanda. Terjatev je bila izmišljena, Elektrooptika temu podjetju ni dolgovala niti centa, je ugotovilo sodišče.

Jeza medtem ni odgovoril na predlog za izvršbo. Naklepno je opustil preverjanje pošte za skoraj mesec dni, zaradi česar je sklep o izvršbi postal pravnomočen. Jeza se je v preiskavi izgovarjal, da je nekdo poškodoval poštni nabiralnik Elektrooptike in da je z njega izginil dopis sodišča. Sodišče mu ni verjelo.

Denar je z računa Elektrooptike najprej stekel na Šegov fiduciarni račun, ki ga je odprl v Avstriji. Zadržal je 14.000 evrov provizije, preostalih 918.287,13 evra pa je nakazal v Liechtenstein, kjer je Podlogarjeva odprla bančni račun.

Dvignila je 58.000 evrov, ostanek pa nakazala na račun pri isti banki, vpisan na slamnato podjetje Tacony Creek. Dan po izvršbi je Jeza vpogledal v spletno banko, vendar kljub očitnemu primanjkljaju skoraj milijona evrov ni storil ničesar. Lastnike in policijo je obvestil šele deset dni po izvršbi, dva tedna pozneje je zapustil Elektrooptiko.

Sodnica ni sprejela priznanja

Jeza je na prvostopenjskem sojenju na Okrožnem sodišču v Ljubljani priznal krivdo. Sklenil je namreč sporazum s tožilstvom, na podlagi katerega bi nekaj več kot dveletno zaporno kazen odslužil zaporom ob koncuh tedna, vendar predsedujoča sodnica Vladislava Lunder njegovega priznanja ni sprejela.