Hišne preiskave so bile povezane z dejavnostmi podjetja Orion. Foto: STA
Hišne preiskave so bile povezane z dejavnostmi podjetja Orion. Foto: STA

Preiskava mariborske policijske uprave, v kateri so v sredo na območju mariborske, ljubljanske, koprske in novogoriške policijske uprave izvajali osem hišnih preiskav, še vedno poteka.

Medtem pa je preiskava NPU-ja, šlo je za sum storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja, že končana.

"Preiskava se bo nadaljevala s pregledom zaseženih predmetov in z drugimi operativnimi ukrepi v smeri utemeljevanja sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja," so pojasnili na NPU-ju, kjer sumijo, da je odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ljubljane od januarja do aprila lani zlorabila svoj položaj s tem, da je v dogovoru z drugimi udeleženci kaznivega dejanja prekinila vezave več depozitov te družbe, zato da jih je lahko pridobila gospodarska družba iz Velike Britanije.

Oškodovanje Elektrooptike
Do njih naj bi prišla z navidezno izvršbo denarnih sredstev pod pretvezo izterjave lažne terjatve, ki pa ji odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ljubljane namenoma ni nasprotovala. Tako naj bi družba iz Velike Britanije na svoj račun v tujini prejela okoli milijon evrov.

Pri omenjenem kaznivem dejanju naj bi pomagala še odgovorna oseba gospodarske družbe iz Velike Britanije, ki je slovenski državljan, in odvetnik te družbe iz Maribora, ki je družbo zastopal pri izterjavi lažne terjatve. Tri osebe, vsi državljani Slovenije, pa so osumljene pranja denarja.

Po poročanju medijev so preiskave povezane z lani razkritim oškodovanjem družbe Elektrooptika. Oškodovala naj bi jo britanska družba Atractor Project Management, ki je povezana z družbo Orion.

Družbi Atractor Project Management je z elektronsko izvršbo brez vednosti lastnikov Elektrooptike z njenega računa uspelo neopazno pobrati ves denar, približno milijon evrov. Malo po tem, ko je Jeza decembra 2012 postal direktor, pa ni podaljšal pogodbe o vezavi depozitov pri treh bankah, s čimer je močno olajšal izvršbo.

Denar je romal na fiduciarni račun, ki ga je v Avstriji odprl Šega kot odvetnik omenjenega britanskega podjetja, in od tam neznano kam.

Pridržan naj bi bil še Trifunovič
V preiskavi PU-ja Maribor, gre za sum storitve kaznivega dejanja oškodovanja upnikov, je še vedno pridržana ena oseba, neuradno Zoran Trifunović.

Mariborčan naj bi po poročanju Dnevnika s pomočjo sodelavcev Oriona načrtno umikal večmilijonsko premoženje iz svojih propadlih slovenskih podjetij v tujino oz. še pred zasegom upnikov. Gre za številne nepremičnine in vrednostne papirje štirih različnih podjetij: Inometal, Kandela, ABC Kepic in S Kvadrat.

Za to operacijo so uporabili slamnato podjetje KTT Raka, ki so mu nato pripojili prej omenjena podjetja. Vsaj nepremičnine so se nato selile od enega do drugega podjetja in naposled končale pri družbi Tristan Ena.