Ponoči so požar na deponiji pogasili, čez dan se je na prizorišču zvrstilo 500 gasilcev. Foto: MMC RTV SLO
Ponoči so požar na deponiji pogasili, čez dan se je na prizorišču zvrstilo 500 gasilcev. Foto: MMC RTV SLO
V požaru je nastal gost, zdravju škodljiv dim. Foto: MMC RTV SLO/mateje
Gume so pogašene

Na pogorišču je čez noč ostala požarna straža, zdaj ga nadzirajo delavci lastnika, podjetja Albin Promotion. Področje požara je popoplnoma pokrito z gramozom in se ne kadi več, so za MMC povedali na občini Kidričevo. Ali je gašenje onesnažilo podtalnico še ni znano, opozorila zaradi onesnaženega ozračja pa ne veljajo več, so še povedali na občini.

Ogorčeni krajani, ki so napovedali ustanovitev civilne iniciative, so že sinoči v le dveh urah zbrali več kot 300 podpisov peticije, v kateri se izrekajo proti deponiji gum v Lovrencu in njihovi predelavi ter zahtevajo sanacijo v skladu z okoljevarstvenimi standardi.

Že lani podtaknjem požar na deponiji
Na deponiji je gorelo že lani, požar pa se je končal z ovadbo proti neznanemu storilcu, epiloga ni bilo. Krajani se bojijo, da bo tudi tokrat tako, nihče pa ne dvomi, da je bil požar spet podtaknjen. Iz mariborske policijske uprave so sporočili, da dejstva in okoliščine, v katerih je zagorelo, še ugotavljajo, poleg tega pa zbirajo obvestila v zvezi s sumom, da je bilo storjeno kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti.

Pogorišče mora sanirati lastnik
Saniranje pogorišča je odgovornost lastnika deponije in materialov, je dejala visoka uradnica ministrstva za okolje in prostor Bernarda Podlipnik. Pri tem je treba "vse, kar je nevarnega, odstraniti in sanirati, odpeljati in nevtralizirati vse nevarne substance", je za Odmeve dejala Podlipnikova.

Sektor za graditev ministrstva za okolje je podjetju Albin promotion izdal gradbeno dovoljenje za sanacijo opuščene gramoznice z granulatom iz avtomobilskih gum. Sanacija gramoznice predvideva pravilno odstranitev odpadkov, ki so se nabrali med opuščenostjo gramoznice, sanacijo tal in brežin, zajetje in osušitev izcednih voda, zasutje gramoznice z granulatom iz avtomobilskih gum in z neoporečnim gradbenim materialom ter zatravitev površine.

Varen sežig pri visokih temperaturah v kontroliranem okolju
Sanacija odsluženih avtomobilskih gum je zahteven postopek, saj se pri gorenju sproščajo za zdravje nevarne snovi. Na deponije jih je prepovedano odlagati od leta 2003. Sežiganje gum na prostem je prepovedano. Slovenci pridelamo eno odpadno gumo na prebivalca na leto, z njihovim odstranjevalnjem pa se ukvarjajo štirje koncesionarji v Sloveniji.

Način varnega odstranjevanja odpadnih gum je sežiganje pri zelo visokih temperaturah, kar počnejo v podjetju Salonit Anhovo, kamor zbrane gume odvaža eden od koncesionarjev. Gume imajo visoko termično vrednost, ki je primerljiva z rjavim premogom, gume pa sežigajo v alkalnem mediju, kjer se nevtralizirajo kisle komponente. Sežig se vrši pri temperaturi nad 1.500 stopinj celzija in je tako najvarnejši za okolje, je dejal eden od koncesionarjev, Emil Nanut iz Kemiplasa.

A. K. K.

Gume so pogašene