Nastalo škodo še ocenjujejo, a ta po prvih ocenah Kemijskega inštituta ne bo velika. Foto: BoBo
Nastalo škodo še ocenjujejo, a ta po prvih ocenah Kemijskega inštituta ne bo velika. Foto: BoBo

Zagorelo je v prostoru v tretjem nadstropju zgradbe, poškodovan ni bil nihče. Kot so v sporočilu za javnost zapisali na Kemijskem inštitutu, je prišlo do manjšega požara, in sicer v laboratoriju za razvoj baterijskih sistemov v tretjem nadstropju Preglovega raziskovalnega centra. Do požara je prišlo nepričakovano, izbruhnil je pri postopkih z nenevarnimi kemikalijami, ki se izvajajo v omenjenem prostoru. Do škodljivih izpustov v okolje ni prišlo.

V laboratoriju je bil v času izbruha požara sodelavec, ki je pravočasno in ustrezno ukrepal, s čimer je preprečil večjo škodo, so navedli. Ostali sodelavci, ki so bili takrat v stavbi, so po sprožitvi alarma prostore takoj zapustili.

Na Gasilski brigadi Ljubljana so povedali, da je bil požar pogašen v slabe pol ure. Pri gašenju so pomagali tudi prostovoljci z Gasilske enote Vič. Gasilci so požar pogasili ter iz zalitih prostorov izčrpali in posesali vodo. Opravili so pregled vseh prostorov, izmerili koncentracijo nevarnih plinov v prostorih, zaprli ventile vseh laboratorijskih plinov, preverili stanje električnega in plinskega omrežja ter nadtlačno prezračili vse prostore.

Škodo, ki je nastala, še ocenjujejo. Ta po prvotni oceni ne bo velika, saj v omenjenem laboratoriju ni nameščena kompleksnejša raziskovalna infrastruktura. Direktor Kemijskega inštituta Gregor Anderluh je pojasnil, da je požar škodo povzročil le v laboratoriju, v drugih prostorih stavbe pa ni bilo povzročene nobene škode. Delo lahko tako z izjemo prostora, kjer je zagorelo, teče nemoteno.

Na kraj dogodka so sicer v petek prišli tudi policisti, ki so zbrali prva obvestila in zavarovali kraj. Z ogledom kraja nadaljujejo danes, o vseh ugotovitvah pa bo obveščeno tudi pristojno tožilstvo, so že v petek sporočili s Policijske uprave Ljubljana.