Požar v podjetju Surovina na Teznem je izbruhnil v nedeljo okoli 13. ure. Foto: BoBo
Požar v podjetju Surovina na Teznem je izbruhnil v nedeljo okoli 13. ure. Foto: BoBo
Požar na Teznem
Po Mariboru se je valil gost črn dim. Za zdaj sicer ni informacij, ali je bil nevaren za zdravje ljudi. Foto: BoBo
Na pogorišču Gorenja Surovine še tli

Vodja občinske službe za zaščito in reševanje Slobodan Stojanović je dejal, da sam tako dolge gasilske intervencije ne pomni. Gašenje tega požara namreč traja že več kot 32 ur. Poveljnik Javnega zavoda za zaščito in požarno reševanje Maribor Aleš Ciringer je sicer ocenil, da bodo požar pogasili še danes. Nato pa bo pogorišče nujno treba nadzirati, da ne bi znova zagorelo. Tudi dim, ki se vije z območja, je vedno manjši.

Gasilci se v sodelovanju z zaposlenimi v podjetju trenutno bojujejo z ognjem na deponiji odpadkov, kamor se je požar razširil v noči na ponedeljek. Vsakič, ko gasilci zarežejo pod njeno površino, se namreč ob dotoku zraka sprožijo novi plameni. Ko se je v Mariboru danes zvečerilo, je mesto prekril tanek sloj dima, ki je po besedah Stojanovića najverjetneje posledica gašenja deponije in ni nevaren. "To je bolj para kot dim," je ocenil.

Stojanović sicer razume bojazni ljudi, a meni, da se nevarnost tega dima precenjuje. "Vsak dim je škodljiv. Tudi če si doma naredite žar. A ta koncentracija ni takšna, da bi ljudje imeli težave," je pojasnil.

Uničeni dve tretjini industrijske hale
Kot so sporočili iz podjetja Gorenje Surovina, je požar uničil dve tretjini industrijske hale, kjer poteka zbiranje in predelava odpadkov, ter sončno elektrarno, ki je bila na hali. V družbi škodo še ocenjujejo. Kot so dejali, na dan izbruha požara delo v prostorih ni potekalo, tako da ni bil nihče izmed zaposlenih poškodovan.

Po ocenah direktorja podjetja Jureta Fišerja je škoda velika, a naj ne bi usodno vplivala na usodo podjetja s skupno 330 zaposlenimi.

V obratu mariborskega podjetja, namenjenem predelavi papirja in plastike, je zagorelo v nedeljo okoli 13. ure. Gasilcem je uspelo požar, zaradi katerega se je s Tezna ves dan vil gost črn dim, omejiti okoli 16. ure in predvidevali so, da jim bo do večera uspelo ogenj pogasiti. A se je ogenj znova razplamtel, z območja pa se še vedno vije oblak gostega dima, ki pa je svetlejše barve kot v nedeljo.

Gasilo 200 gasilcev iz 22 društev
Na prizorišče požara je prihitelo od 180 do 200 gasilcev iz 22 različnih društev, ki so gasili z okoli 40 ali 50 vozili. Naleteli so na številne težave - med drugim je zagorela fotovoltaika, zato so le s težavo prišli do objekta, je povedal vodja intervencije Božidar Vivod. Ob tem je dodal, da so goreli odpadki, med katerimi so bili tudi odpadni hladilniki in televizorji, ki sami po sebi ne predstavljajo nevarnosti, v stiku z ognjem pa se lahko pri predmetih pod tlakom pojavijo eksplozije.

Vivod je izpostavil še, da je bilo na začetku tudi nekaj težav z logistiko zaradi časa dogodka, saj je na dela prost dan težko dobiti podatke od zaposlenih, ki imajo natančne informacije o lokaciji različnih snovi v posameznem objektu. Poleg tega se je vnel in eksplodiral plinski ventil, ki je zagorel, dva druga ventila pa je gasilcem uspelo pravočasno zapreti.

Trem gasilcem so morali zaradi vročinskega udara nuditi zdravniško pomoč, delo pa je oteževal tudi gost dim, ki se je vil po Mariboru.

Preiskava prestavljena na torek ali pozneje
Tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl je pojasnil, da vzrok požara še ni znan. Kriminalisti zaradi previsokih temperatur in dima, ki se še vedno sprošča, ne morejo na pogorišče. Zato je "ogled prestavljen in se bo začel šele, ko bo zagotovljen varen pristop oz. bo ogenj dokončno pogašen". "To bo mogoče lahko šele jutri ali pa še pozneje," je v sporočilu za javnost še zapisal Šadl.

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotografij včerajšnjega gašenja.

Na pogorišču Gorenja Surovine še tli