Požigalec je pobegnil s kolesom. Foto: PU Ljubljana
Požigalec je pobegnil s kolesom. Foto: PU Ljubljana

Policisti so v petek pozno zvečer zaznali, da sta bila na gozdnem območju ljubljanskega Rožnika zanetena dva požara, pozneje pa so med ogledom kraja našli še eno lokacijo, kjer je osumljenec poskušal zanetiti požar, a se ta ni razvil. Poleg policistov na terenu je sodeloval tudi helikopter letalske enote policije.

Gašenje požara na Rožniku. Foto: PU Ljubljana
Gašenje požara na Rožniku. Foto: PU Ljubljana

Po njihovih pojasnilih se prvi požar ni razširil, saj so ga s hitrim ukrepanjem pogasili policisti, drugega, večjega, pa so v nadaljevanju pogasili gasilci in s tem preprečili nenadzorovano širjenje in veliko materialno škodo.

Osumljenec je s kraja požara pobegnil s kolesom, pri tem pa so ga policisti zaznali in ga v nadaljevanju prijeli ter mu za čas zbiranja obvestil odvzeli prostost. Osumljenca so v preteklosti že obravnavali za podobna kazniva dejanja.

Nekdo je požigal avtomobile v Šiški

Sorodna novica V Šiški ponoči ogenj zajel osem avtomobilov

Kot so še navedli v sporočilu, na policijski upravi intenzivno preiskujejo tudi tri primere požigov vozil na parkiriščih na območju Šiške, ki so se zgodili v zadnjem polletnem obdobju. Intenzivna kriminalistična preiskava in zbiranje obvestil sta usmerjena tako v izsleditev še neznanega storilca ali storilcev ter morebitno medsebojno povezanost dogodkov kot tudi povezavo z opisanima požaroma in prijetim osumljencem.

Policija prosi za pomoč

Ob tem so navedli, da požar uniči večino sledi, zato je preiskava tovrstnih kaznivih dejanj zahtevna in lahko traja dlje. Za uspešno preiskavo so poleg temeljitega dela potrebni tudi kakovostne prve informacije s krajev kaznivih dejanj, pravočasno naznanjanje sumov in trezno ravnanje oškodovancev in drugih, ki naj do prihoda policistov, razen če je ogroženo življenje ali premoženje večje vrednosti, ničesar ne prijemajo ali premikajo, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Vsak uničeni dokaz slabša možnosti za hitro in uspešno preiskavo, posledično pa je tudi manj možnosti, da bi storilca povezali s krajem kaznivega dejanja, so pojasnili.

Po njihovih pojasnilih so v večini tovrstnih primerov to sumi kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, za katero je storilec po kazenskem zakoniku kaznovan z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Ko je s požarom ogroženo tudi drugo premoženje velike vrednosti ali življenje ljudi, preiskujejo tudi elemente kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Primere požigov stanovanjskega, poslovnega ali gospodarskega objekta pa obravnavajo kot kaznivo dejanje požiga.

Požigi so pogostejši ponoči

Obenem policisti ugotavljajo, da se požari celo leto pojavljajo v različnih obdobjih na območju celotne Policijske uprave (PU) Ljubljana in tudi na območju Mestne občine Ljubljana. V sušnem obdobju je praviloma več požarov v naravi. Nobeno območje posebej ne izstopa, prav tako so različni vzroki za nastanek požarov.

Če s kriminalistično preiskavo ugotovijo, da je bil požar podtaknjen oziroma je bil požig, preiskujejo tudi morebitne povezave med dogodki in izvajajo ukrepe za odkritje storilca. Primerov podtaknjenih požarov je največ pri zabojnikih za odpadke, barakah in vozilih, dogodki pa so pogostejši ob koncu tedna v nočnem času. Večino obravnavajo na območju Mestne občine Ljubljana.

Vse, ki imajo kakršne koli informacije o morebitnih storilcih tovrstnih kaznivih dejanj oziroma ki zaznajo takšne dogodke, pozivajo, da o tem nemudoma obvestijo policijo na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko tudi anonimno na 080 1200.