Prizorišče ponedeljkovega streljanja. Foto: BoBo
Prizorišče ponedeljkovega streljanja. Foto: BoBo

Policija je predstavila okoliščine ponedeljkovega streljanja v lokalu Sombrero na Fužinah v Ljubljani, v katerem sta umrla dva moška, domnevni storilec pa si je pozneje sodil sam.

Goran Novak z oddelka za splošno kriminaliteto sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana je pojasnil, da so bili policisti o streljanju obveščeni v ponedeljek malo pred 15. uro. Ob prihodu na kraj dogodka so ugotovili, da sta žrtvi dva moška, stara 57 oz. 58 let, ki sta kljub zdravniški pomoči na kraju dogodka umrla.

Pozneje so ugotovili, da so se storilec in žrtvi srečali v lokalu, nato pa so se sprli: "Med sporom je osumljenec izvlekel strelno orožje in večkrat ustrelil žrtvi, pri čemer je obe hudo poškodoval." Pozneje je razložil še, da je storilec uporabil avtomatsko pištolo, streljanje pa se je zgodilo na terasi lokala, pri tem pa drugi ljudje niso bili ogroženi, je pojasnil kriminalist. V trenutku streljanja je bilo v lokalu sicer več ljudi, a so bili v notranjosti lokala, ne na terasi.

Statistika kaznivih dejanj zoper življenje in telo na območju policijske uprave Ljubljana. Letos so obravnavali že dve kaznivi dejanji uboja in en umor, toliko kot lani v celem letu. Foto: Policija
Statistika kaznivih dejanj zoper življenje in telo na območju policijske uprave Ljubljana. Letos so obravnavali že dve kaznivi dejanji uboja in en umor, toliko kot lani v celem letu. Foto: Policija
Goran Novak. Foto: Youtube/STA
Goran Novak. Foto: Youtube/STA

Storilec – dejanja utemeljeno sumijo 48-letnega moškega – je s kraja dogodka zbežal z avtomobilom, kmalu po začetku iskalne akcije pa so ga v bližini kraja, kjer je bilo kaznivo dejanje storjeno, našli ob vozilu, mrtvega. Kot je pojasnil Novak, je umrl zaradi strelnih ran in poškodb z eksplozivnim sredstvom (ročno bombo). "Po do zdaj zbranih podatkih smrt tega moškega ni posledica kaznivega dejanja, ki bi ga storila druga oseba," je dejal Novak.

Ogled kraja dogodka še traja, potekajo pa tudi drugi kriminalistični in forenzični postopki, je opozoril in dodal, da še vedno nista znana ne nagib storilca za dejanje ne izvor orožja, ki je bilo uporabljeno v kaznivem dejanju.

Novak je potrdil, da je bil osumljeni moški že obravnavan zaradi nasilnih kaznivih dejanj, premoženjskih kaznivih dejanj in kaznivih dejanj s področja prepovedanih mamil in orožja.

"Želimo pa poudariti, da je v tem in podobnih primerih v letošnjem letu šlo za dogodke, ki so natančno premišljeni in ne gre za naključna kazniva dejanja, ki bi bila usmerjena proti naključnim žrtvam," je še dejal Novak in zagotovil, da je kljub tem dogodkom Slovenija varna država, ter zavrnil namigovanja, da se v Sloveniji javna varnost poslabšuje.

Po pripovedovanju domačinov, ki so žrtvi poznali, bi bil lahko med njimi dolžniški spor, žrtvi sta namreč imeli zastavljalnico. Policija, kot omenjeno, nagiba še ni potrdila, niti ne ve, ali je bil v ozadju res dolžniški odnos. Novak je pojasnil, da je bilo srečanje najverjetneje dogovorjeno, saj so vsi trije, tako žrtvi kot storilec, v lokal prišli hkrati.

Morilec po dvojnem umoru storil samomor