Člani združbe so pod pretvezo zvabljali dekleta in ženske z območja nekdanje Jugoslavije v Slovenijo in jih silili v prostitucijo. Foto: MMC RTV SLO
Člani združbe so pod pretvezo zvabljali dekleta in ženske z območja nekdanje Jugoslavije v Slovenijo in jih silili v prostitucijo. Foto: MMC RTV SLO
Bronz žur
Slovenko so poskušali za 4.000 evrov prodati v Italijo. Foto: MMC RTV SLO
Mariborski organi pregona nad trgovce z belim blagom

Akcijo je mariborska policija začela že decembra 2010, so sporočili s Policijske uprave Maribor. Ugotovili so, da so storilci z območja Ptuja v najetem gostinskem lokalu v prostitucijo prisilili 30-letno žensko iz Srbije. Pod pretvezo, da bo delala v lokalu na Ptuju, so jo avgusta lani pripeljali iz Srbije.

Vendar so ji po prihodu odvzeli potni list, ji omejili gibanje in prisilili v prostitucijo. Zaradi nevzdržnih razmer in zlorabe se je uprla, zato so jo konec septembra 2010 odpeljali v BiH, od koder se je morala sama vrniti domov v Srbijo. Pri tem je sodelovalo več oseb, starih od 28 do 42 let, z območij Ptuja, Ljubljane in Celja, dodajajo na policiji.
Pozneje sta 28-letnik in 34-letnica januarja letos zaprla omenjeni lokal. Da bi lahko nadaljevala svoj "posel", sta nadaljevala iskanje žrtev v BiH-u in Srbiji.
Ne le prostitucija, ampak tudi orožje
Kriminalisti so prav tako ugotovili, da so nekateri člani hudodelske združbe z območij Ptuja in Celja nezakonito poskušali prodati več kosov orožja. En kos orožja z naboji so enemu izmed storilcev tudi zasegli.
Člani omenjene združbe so 10. oktobra v prostitucijo v Italijo za 4.000 evrov prodali tudi 20-letno Slovenko. A so jih policisti pri tem zasačili in jim odvzeli prostost. V odmevni akciji v ljubljanskem BTC-ju so tako prijeli 16 oseb in zoper osem oseb odredili pridržanje.

Izmed teh so tri osebe 12. oktobra privedli k preiskovalnemu sodniku. Kot smo že poročali, so bili vsi trije izpuščeni, a je po pritožbi tožilca sodišče odredilo pripor zoper 42-letnika, zoper osem oseb pa je podana kazenska ovadba zaradi suma zlorabe prostitucije, trgovine z ljudmi ter nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali razstreliva.

Preiskava še poteka, zaporne kazni bi se lahko štele v precej letih
Policisti združbo sumijo še več kaznivih dejanj, zato preiskavo nadaljujejo. Pri zagotavljanju pomoči žrtvam trgovine z ljudmi je policija v več primerih dejavno sodelovala z nevladnima organizacijama Slovenska Karitas in društvom Ključ, še dodajajo na PU-ju.

Sicer pa je za zlorabo prostitucije predpisana kazen zapora od treh mesecev do petih let, za kvalificirano obliko kaznivega dejanja pa kazen zapora od enega do desetih let.
Za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi je predpisana kazen zapora od enega do 10 let, za kvalificirano obliko kaznivega dejanja pa kazen zapora od treh do 15 let. Za kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali razstreliva je predpisana kazen zapora od šestih mesecev do petih let.

Mariborski organi pregona nad trgovce z belim blagom