Ljubljansko okrožno sodišče je izreklo prvo sodbo po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Foto: BoBo
Ljubljansko okrožno sodišče je izreklo prvo sodbo po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Foto: BoBo

Po poročanju medijev bo moral obsojeni preprodajalec mamil, 46-letni Andrej Lapornik iz Portoroža, pa sodbi ljubljanskega okrožnega sodišča državi plačati dobrih 247.000 nezakonito pridobljenih evrov.

Gre za prvo tovrstno sodbo, sicer še nepravnomočno sodbo, ki temelji na zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Tožilstvo je doslej vložilo še tri tožbe po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. S štirimi tožbami pa želi izterjati 10,6 milijona evrov domnevno nezakonitega premoženja.

Več premoženja kot dohodkov
Lapornika so v začetku leta 2012 aretirali zaradi poskusa prodaje 756 gramov heroina, nato pa so pri njem in še petih Portorožanih odkrili skupno 1,9 kilograma heroina. Na sodišču se je v zameno za priznanje krivde pogodil za tri leta in sedem mesecev zapora in 24.000 evrov denarne kazni.

Tožilstvo je za obdobje od 1. januarja 2006 do aretacije sprožilo tudi finančno preiskavo, ki je razkrila, da so bili v tem času njegovi uradni prihodki veliko nižji od premoženja, s katerim je dejansko razpolagal, zato je specializirano tožilstvo proti njemu vložilo tožbo.

Sodišče je ugotovilo, da so v omenjenem obdobju njegovi uradni neto dohodki znašali skupno 68.400 evrov, medtem ko je dejansko pridobil in razpolagal s premoženjem v skupni vrednosti skoraj 432.100 evrov. Izračun je pokazal, da je premoženje povečal za 226.300 evrov, v vrednosti 196.800 evrov pa ga je porabil.

Del premoženja je bil že odvzet
Razliko med to vsoto in uradnimi prihodki (354.600 evrov) je sodišče označilo za premoženje nezakonitega izvora, saj Lapornik ni dokazal, da ga je dobil legalno.

Del premoženja so mu odvzeli že v kazenskem postopku, in sicer osebni avto znamke Jaguar, vreden 16.000 evrov, 9.400 evrov vreden motor BMW, 12.300 evrov gotovine in še 7.400 evrov, to je korist, pridobljeno s kaznivim dejanjem.

Nato so ugotovili, da je nezakonito prišel tudi do 12.000 evrov vrednega čolna, nekaj kosov nakita ter še nekaj švicarskih frankov, angleških funtov, evrov in hrvaških kun, vse skupaj je ocenjeno na 62.300 evrov. Tudi to mu je bilo odvzeto, dodatno pa mora državi plačati še nekaj več kot 247.000 evrov in poravnati še 3.300 evrov njenih sodnih stroškov.

Obvezno oblikovanje finančnih preiskovalcev
Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora je DZ sprejel novembra 2011, uporablja pa se od maja 2012. Zakon je uvedel t. i. finančno preiskavo, ki se lahko začne pri sumu pridobitve nezakonitega premoženja v vrednosti več kot 50.000 evrov, ter omogočil začasen in trajen odvzem nezakonito pridobljenega premoženja.

Marca letos je bil zakon noveliran in nalaga obvezno oblikovanje finančne preiskovalne skupine, v kateri so predstavniki državnega tožilstva, policije, davčne in carinske uprave ter urada za preprečevanje pranja denarja.