Listine, ki jih je sodnica Mojca Kocjančič prebirala v današnjem nadaljevanju sojenja zaradi domnevno sporne prenove hiše Simone Dimic, kažejo, da so za prenovo uporabljali beton, namenjen gradnji Celovških dvorov. Foto: BoBo
Listine, ki jih je sodnica Mojca Kocjančič prebirala v današnjem nadaljevanju sojenja zaradi domnevno sporne prenove hiše Simone Dimic, kažejo, da so za prenovo uporabljali beton, namenjen gradnji Celovških dvorov. Foto: BoBo
Simona Dimic in Roman Horvat
Tožilstvo je zaradi zanje kaznivega ravnanja ob prenovi hiše vodje kabineta takratnega premierja Boruta Pahorja leta 2009 obtožilo partnerja Dimičeve Romana Horvata, takratno predsednico uprave Vegrada Hildo Tovšak in njeno desno roko Mateja Košiča. Foto: BoBo

Tako kažejo listine, ki jih je sodnica Mojca Kocjančič prebirala v današnjem nadaljevanju sojenja zaradi domnevno sporne prenove hiše Dimičeve.

Tožilstvo je zaradi zanje kaznivega ravnanja ob prenovi hiše vodje kabineta takratnega premierja Boruta Pahorja leta 2009 obtožilo partnerja Dimičeve Romana Horvata, takratno predsednico uprave Vegrada Hildo Tovšak in njeno desno roko Mateja Košiča.

Po mnenju tožilstva sta Tovšakova in Košič v dogovoru s Horvatom poskrbela, da je Vegrad začel obnavljati hišo Dimičeve, čeprav sta vedela, da za obnovo ni ustrezne pogodbe, da zanjo ne bo izdan noben račun in da dela ne bodo nikoli plačana.

Tovšakova in Košič sta zato obtožena zlorabe položaja, Horvat pa napeljevanja h kaznivemu dejanju. Tovšakova in Košič naj bi Horvatu omogočila tudi protipravno premoženjsko korist 96.000 evrov. Vsi trije krivdo zanikajo.

Vegradovi delavci že pričali
Več prič, predvsem nekdanji Vegradovi zaposleni, je med sojenjem že pojasnilo, da ograja, ki je bila postavljena ob hiši, ni imela Vegradovih oznak in da Vegradovi delavci obnove niso smeli opravljati v Vegradovih delovnih oblekah oziroma se na kraj pripeljati v vozilih z Vegradovimi oznakami.

Ves potrebni material naj bi naročali prek postavke za Celovške dvore, obračuna del, ki bi bil osnova za izdajo računa Horvatu, pa niso naredili, ker niso imeli pogodbe. Horvatu je račun 56.000 evrov marca lani izdal šele Vegradov stečajni upravitelj, Horvat je račun tudi poravnal.

Vsa dela niso bila opravljena
Iz danes prebrane listinske dokumentacije izhaja, da se je Horvat s stečajnim upraviteljem pregovarjal za končno ceno plačila, saj Vegrad naj še zdaleč ne bi opravil vseh načrtovanih del. Da je Vegrad v Murglah opravil precej manj od predvidenega, je Horvat izpostavil tudi v svojem zagovoru.

Za obnovo hiše je sicer med Vegradovimi zaposlenimi in ponudniki posameznih storitev potekala obsežna komunikacija, saj je Vegrad ponudbe za posamezna podizvajalska dela zbiral sam.

Pripravljen je bil tudi terminski načrt, po katerem bi morala biti dela končana v oktobru 2009, kar pa se ni zgodilo, je danes ob branju listin poudaril Horvat. Ker torej dela niso bila končana v roku, so sledila elektronska sporočila s povzetki, kaj še ni narejeno. Eno sporočilo je bilo naslovljeno tudi na Tovšakovo.