Pri Želimljah je medved napadel sprehajalca in ga ugriznil v nogo. Foto: Pixabay
Pri Želimljah je medved napadel sprehajalca in ga ugriznil v nogo. Foto: Pixabay

"Ministrstvo za naravne vire in prostor je bilo obveščeno, da je danes zjutraj na Vrhu nad Želimljami 57-letnega moškega v gozdu napadel medved in ga ugriznil v nogo. Strokovna služba je po pogovorih s policijo, Zavodom za gozdove in lovsko družino sprejela odločitev, da skladno z dosedanjo prakso ne predlaga interventnega odstrela niti ne sproži iskanja," so se na dogodek odzvali na ministrstvu in dodali, da je "do incidenta prišlo v gozdu in ne v bližini naselja, lov nepoškodovanega medveda pa bi bil tvegan".

Po njihovih besedah povečane gostote rjavega medveda dokazano povzročajo večjo stopnjo konfliktov, zato je bila nedavno tudi sprejeta odločba o selektivnem odvzemu iz narave presežnega števila medvedov.

Dodali so, da si bodo še naprej prizadevali za čim učinkovitejši odškodninski sistem in promocijo zaščitnih ukrepov za varovanje premoženja, ki prispevajo k visoki stopnji sobivanja z rjavim medvedom. "Območje napada bomo v prihodnjih dneh v sodelovanju z vsemi institucijami budno spremljali in v primeru ponovnega pojava medveda ustrezno ukrepali," so še navedli.

Napad na območju, kjer je potekala sečnja dreves

Napadeni na srečo ni utrpel hujših poškodb, medved se je po dogodku umaknil, so prek spletne strani sporočili z Občine Škofljica, ki je o dogodku obvestila Lovsko družino Škofljica in ministrstvo za naravne vire in prostor.

Medved je sprehajalca presenetil na območju, kjer je potekala sečnja dreves, so še navedli na občini, ki občane in ostale obiskovalce ponovno opozarja, naj uporabljajo utečene sprehajalne poti, če imajo poleg psa, pa naj bo ta privezan.

Glede napada je poročal tudi uporabnik Facebooka, ki je zapisal, da se je napad medveda zgodil le 200 metrov od hiše, je poročal portal 24 ur. "Bodite previdni!" je zapisal in dodal, da naj bi nedaleč od kraja dogodka gozdarja glasno žagala, zato je čudno, da se žival ni umaknila pred hrupom.

Kako se vesti na območju medveda?

Vse, ki se gibljejo na območjih, kjer je prisoten medved, Občina Škofljica za več informacij o ravnanju usmerja na spletno zloženko z naslovom Kako se vesti na območju prisotnosti rjavega medveda.

Je napadel ranjeni medved, ki ga je zbil avto?

Na cesti med Škofljico in Turjakom sta se sicer prejšnji teden zgodila dva trka avtomobilov z medvedom. Eden je poginil, drugi pa se je ranjen umaknil v gozd. V Lovski družini Škofljica so takrat pojasnili, da ne smejo ukrepati, saj za to nimajo pristojnosti in da je za ukrepanje pristojno Ministrstvo za naravne vire in prostor.

Nekoč bi v takšnem primeru organizirali intervencijsko skupino, ki bi ranjenega medveda poiskala in ocenila, ali je potreben odstrel, a to zdaj ni več v praksi, je pojasnil predstavnik lovske družine Mitja Spindler, ki je poudaril tudi dejstvo, da lovci ministrstvo redno opozarjajo, da trenutna ureditev na tem področju ni ustrezna.

Medved napadel človeka

Bradač: Populacija medveda je zrasla čez vse meje

Kot je še poročal 24 ur, se je glede napada oglasil tudi predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač, ki je opozoril, da je populacija medveda prerasla prehranske zmogljivosti prostora. "Medved je danes tako aktiven, da posega tudi v življenje risa. V dveh, treh dneh poišče plen, ki ga je ulovil ris, ris pa mora tako ponovno loviti," je pojasnil. Ris se s plenom, ki ga je ulovil, sicer lahko prehranjuje tudi cel teden.

Urejene razmere v gozdovih bomo po Bradačevih besedah dosegli le, če bomo gospodarili na podlagi strokovnih podlag in znanstvenih ocen in ne na podlagi govoric. "Ne na podlagi interesov posameznikov, ki so trenutno na oblasti. Zato me preseneča, da smo doživeli poziv, naj se neki postopek mimo pravnih norm prekliče. Zame je to v neki pravni državi popolnoma nesprejemljivo," je poudaril in dodal, da upa, da se tega zavedajo tudi ljudje, ki so te besede izrekli.

"Prosim, naj se v prihodnje glede takšnih stvari opirajo na strokovna izhodišča in znanstvena dognanja. Če ne drugega, naj si preberejo odločitev sodišča, kjer je sodnica, ki je poklicana za to, da presoja, kaj je prav in pravično, presodila, da je eden izmed potrebnih ukrepov tudi ta odstrel, ker populacija tako eksponentno raste," je sklenil in ob tem pozval ministrstvo, naj ustanovi interventno skupino, ki je "že kar nekaj časa nimamo".

Sorodna novica Odločba ostaja v veljavi, Brežan premierju pojasnil, zakaj je odstrel 230 medvedov nujen

Odredba za odstrel 230 medvedov

Napad se je zgodil v času, ko javnost še vedno razburja odredba o odstrelu 230 kosmatincev, saj si na ministrstvu medvedjo populacijo, ki je prešla številko 1100, želijo znižati na 800.

Premier Robert Golob je sprva zaradi razburjenja v javnosti želel dodatna pojasnila glede odstrela, a mu je minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan uspešno pojasnil, zakaj je odstrel nujen, tako da je odločba ostala v veljavi.

Nevladne organizacije že vrsto let opozarjajo na dileme, povezane z upravljanjem medveda v Sloveniji, med drugim na sporne prakse krmljenja medveda v bližini bivališč in turističnega lova. Minister Brežan in premier Golob sta se strinjala, da je treba o teh vprašanjih opraviti široko javno razpravo.