Ministrstvo si prizadeva, da bi populacijo medvedov pri nas zmanjšali na okoli 800. Foto: BoBo/Nejc Trpin
Ministrstvo si prizadeva, da bi populacijo medvedov pri nas zmanjšali na okoli 800. Foto: BoBo/Nejc Trpin

Premier Robert Golob in minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan sta se na temo pred kratkim izdanega dovoljenja za odvzem medvedov iz narave srečala danes, ob robu srednega zasedanja DZ-ja. "Minister je premierju pojasnil argumente za sprejeto odločitev. Odločba, ki jo je ministrstvo za naravne vire in prostor izdalo 13. aprila, ostaja v veljavi," so v sporočilu za javnost pojasnili na ministrstvu.

Minister za naravne vire in okolje Uroš Brežan. Foto: BoBo/Borut Živulović
Minister za naravne vire in okolje Uroš Brežan. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot so dodali, bo ministrstvo prihodnji mesec organiziralo širši posvet o vseh razsežnostih problematike upravljanja zveri v prihodnje.

Široka javna razprava bo vključila vse deležnike

Na ministrstvu so dodatno pojasnili, da nevladne organizacije že vrsto let opozarjajo na dileme, povezane z upravljanjem medveda v Sloveniji, med drugim na sporne prakse krmljenja medveda v bližini bivališč in turističnega lova. Minister Brežan in premier Golob, sta se strinjala, da je treba o teh vprašanjih opraviti široko javno razpravo.

V javni razpravi, ki bo opravljena v najkrajšem mogočem času, je tako treba proučiti vse vidike odstrela medveda kot zavarovane vrste. V takšno razpravo morajo biti poleg relevantnih institucij s tega področja vključene tudi organizacije civilne družbe. Gre torej za kompleksno problematiko, ki ni povezana zgolj z eno odločbo, temveč za tehtanje različnih argumentov in iskanje ustreznih rešitev v okviru dolgoročne strategije upravljanja medveda v Sloveniji, so še navedli.

Odločba izdana prejšnji teden

Ministrstvo za naravne vire in prostor je pretekli četrtek izdalo odločbo z dovoljenjem za odvzem 230 rjavih medvedov iz narave. Namen odločbe sta preprečitev resne škode in zagotavljanje zdravja in varstva ljudi, je takrat pojasnil Brežan.

Ob tem je opozoril, da so temeljito preučili druge možnosti za preprečevanje konfliktov, vendar niti preselitev na drugo mesto v naravi niti zadrževanje v ujetništvu zaradi številčnosti te vrste nista ustrezna izbira.

Trenutno v Sloveniji okoli 1100 medvedov

Populacijo rjavega medveda v Sloveniji želijo s trenutnih 1100 v prihodnjih letih zmanjšati na 800.

Premier Golob je glede vprašanja odvzema zveri iz narave v torek dejal, da je treba področje vnovič proučiti. Brežana je zato pozval, naj vse odločbe na to temo zamrzne, vlada pa se vprašanju ustreznosti trenutno predvidenega odvzema zveri iz narave spet posveti.

V nevladnih organizacijah Društvo za dobrobit živali AniMa, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka ter Alpe Adria Green so medtem prepričani, da odločitev ministrstva o odstrelu medvedov predstavlja kršitev slovenske in evropske zakonodaje. Na to so v javnem pismu na začetku tedna opozorili tudi Evropsko komisijo in Evropski parlament.