Srečko Prijatelj je znova zaprosil za odpravo pripora. Foto: BoBo
Srečko Prijatelj je znova zaprosil za odpravo pripora. Foto: BoBo

Prijatelj (obtožnica ga bremeni kaznivega dejanja izsiljevanja, nadaljevanega kaznivega dejanja samovoljnosti ter kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem) že ves čas glavne obravnave trdi, da je od Mikuža zahteval, naj mu denar nakaže na bančni račun, da bi postopek potekal transparentno. Kot je znano, je denar Mikužu priskrbela prav policija in gotovino pred predajo tudi primerno označila.

Prijatelj je znova zaprosil za odpravo pripora
Poslanec je zato v svojem zagovoru zatrdil, da je policija "izzvala kriminalno dejanje", in dodal, da ima zaradi vsega dogajanja uničeno kariero in omajan ugled. Sodnico Orjano Trunkl je znova zaprosil za odpravo pripora. Tako bi lahko bolje pripravil obrambo, saj naj bi imel v DZ-ju shranjene dokumente, do katerih ima dostop le on. V priporu mu je onemogočeno tudi pojasnjevanje lastnih stališč javnosti in opravljanje dela v DZ-ju. Mikužu in sodnici se nima namena približevati, dodaja pa, da "zaradi njega lahko odredi tudi prepoved približevanja".

Kot priča se je sojenja udeležil tudi poslančev prijatelj Anto Markovič. Iz prisluhov, ki jih je sodišče predvajalo, je bilo slišati, da je vedel, da gre Prijatelj do Mikuža po denar. Markovič mu je ob tem dejal, naj mu sporoči, preden gre in ko ga bo dobil. Markovič je tudi pritrdil vprašanju tožilke Barbare Milič Rožman, ali drži, da je obdolženemu prinesel telefonsko SIM-kartico iz BIH-a. Zakaj naj bi Prijatelj to kartico potreboval, pa Markovič ni znal pojasniti.

V ponedeljek pred senat Časar
Pred senat bi kot priča moral stopiti tudi predsednik SNS-a Zmago Jelinčič, vendar se je zaradi službene poti v tujino opravičil. Obravnava se bo nadaljevala prihodnji ponedeljek, ko je na sodišče vabljen tudi nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar. Po Mikuževem pričanju naj bi Časar od razdeljevanja provizij za nakup zemljišč na Orleški gmajni pri Sežani prejel 90.000 evrov, kar je Časar že zanikal. Prijatelj je dejal, da pri predaji denarja Časarju ni bil navzoč.