Na območju celotne Slovenije je bilo lani skupno šest vlomov v bankomate, leto prej pa 12. Foto: Cirila Sever
Na območju celotne Slovenije je bilo lani skupno šest vlomov v bankomate, leto prej pa 12. Foto: Cirila Sever

Osumljenec se je nekaj dni pred vsakim kaznivim dejanjem z različnimi vozili pripeljal iz Srbije v Italijo, po kaznivem dejanju pa se preko Madžarske vrnil v Srbijo. Po več mesecih policijske preiskave in iskanja so ga izsledili 19. januarja na počivališču Pince blizu Lendave tik ob meji z Madžarsko, ko se je vračal v Slovenijo. S kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma napada na bankomat v Divači in poskusa napada na bankomat v Pobegih aprila lani so ga privedli k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zanj odredila pripor.

Zagrožena kazen za kaznivo dejanje velike tatvine je od enega do osmih let zapora. Prav toliko znaša tudi za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti. Osumljenec je bil v različnih državah, denimo na Hrvaškem, v BiH, Črni gori in na Nizozemskem, že obravnavan predvsem zaradi premoženjskih kaznivih dejanj. Večkrat je spreminjal svojo identiteto, saj so ga pod njegovimi prejšnjimi osebnimi podatki policijski in pravosodni organi BiH iskali celo z mednarodno tiralico, iskali pa so ga tudi hrvaški organi. Poleg tega mu je bil prepovedan vstop v schengensko območje.

Osumljenec morda povezan s še več primeri

Policijska uprava Koper v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi zbira obvestila in dokaze, da je sodeloval tudi pri vlomih oz. poskusih vloma v bankomat v Senožečah, Komnu in na Spodnjih Škofijah. Foto: Primorske novice
Policijska uprava Koper v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi zbira obvestila in dokaze, da je sodeloval tudi pri vlomih oz. poskusih vloma v bankomat v Senožečah, Komnu in na Spodnjih Škofijah. Foto: Primorske novice

Policijska uprava Koper v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi zbira obvestila in dokaze, da je sodeloval tudi pri vlomih oz. poskusih vloma v bankomat v Senožečah, Komnu in na Spodnjih Škofijah. Hkrati iščejo morebitne sostorilce, saj sumijo, da je moški del organizirane hudodelske združbe, ki vlamlja v bankomate širše po Evropi. Povezali so se tudi z varnostnimi organi iz Trsta. Na območju celotne Slovenije je bilo lani skupno šest vlomov v bankomate, leto prej pa 12. Na območju Policijske uprave Koper so pred letom 2019 nazadnje zabeležili takšno kaznivo dejanje leta 2011 v Senožečah. Zaradi eksplozije, ki so jo povzročili storilci, je nastala velika gmotna škoda, medtem ko denarja iz bankomata niso odnesli. Koprski kriminalisti so za to kaznivo dejanje kazensko ovadili več oseb z območja BiH. Povezave med njimi in osumljencem, prijetim sredi januarja, pa za zdaj niso potrdili.

V zadnjih letih vlamljajo v bankomate po celotni Evropi. Skupna škoda zaradi takšnih kaznivih dejanj je na območju Evrope leta 2018 po podatkih Europola znašala več kot 36 milijonov evrov. Storilci vlamljajo na različne načine, denimo z uporabo ročnih ali električnih orodij, ruvanjem ali zaletavanjem v bankomate in s povzročitvijo eksplozije s plinom ali eksplozivi. Pri preprečevanju tovrstnih kaznivih dejanj so poleg policijskih preventivnih aktivnosti pomembni tudi preventivni ukrepi bank kot lastnic bankomatov. Za bankomat je treba denimo izbrati prometnejše mesto, postaviti ga je treba v zaprt in ustrezno tehnično varovan prostor z video nadzorom, obhodi varnostnikov pa naj bodo pogostejši, svetujejo na koprski policijski upravi.

Policija prijela osumljenca, ki naj bi razstreljeval bankomate