Kot so zapisali predstavniki varde, so policijsko postajo Slovenska Bistrica
Kot so zapisali predstavniki varde, so policijsko postajo Slovenska Bistrica "odblokirali", potem ko so policisti podali javno zagotovilo, da lastnika zemljišča, kjer so se zadrževali člani varde, ne bodo več vznemirjali. Foto: Reuters

Dogajanje na policijski postaji Slovenska Bistrica, kjer so zahtevali pojasnila komandirja, so predstavniki varde ves čas v živo predvajali na Facebookovem profilu, ob tem pa pojasnili, da so po odhodu iz tabora v Cigonci izvedeli, da naj bi policija nadlegovala mlajšo žensko, ki je bila zgolj na obisku pri lastniku sicer zasebnega zemljišča, medtem ko je bil lastnik zemljišča in hiše takrat z njimi v Slovenski Bistrici.

Na Policijski upravi Maribor so potrdili, da se je v nedeljo na policijski postaji Slovenska Bistrica z namenom poizvedovanja o opravljanju nalog policije zglasila večja skupina ljudi, ki se je predtem zadrževala na zasebnem zemljišču na območju te policijske postaje. Kot so še pojasnili, so policisti v razgovoru ugotovili, da omenjena skupina ni upravičena do podatkov in informacij, ki so jih zahtevali, s čimer so seznanili sogovornike in končali razgovor. Ob tem so prisotne seznanili tudi s postopkom pritožbe na policijski postopek, če menijo, da so policisti ravnali kakor koli narobe.

Predstavniki varde so sicer na družbenem omrežju ob posnetku dogajanja zapisali, da so se "vidno zbegani policisti najprej zaprli v prostore postaje, na njihovo vztrajanje in prigovarjanje pa naposled le prišli prednje". Policisti naj bi jim po povpraševanju o namenu prihoda na zasebno zemljišče odgovorili, da naj bi opravljali naloge v povezavi z javno varnostjo, ni pa povsem jasno, ali so to storili na lastno pobudo ali po nalogu mariborske policijske uprave. Vodja vardistov Andrej Šiško je, kot so še zapisali, potem ko so policisti podali javno zagotovilo, da lastnika zemljišča ne bodo več vznemirjali, poskrbel za to, da so njihovi člani "odblokirali policijsko postajo".

Vnovič zbiranje varde
Je Štajerska varda kršila odlok o omejitvi zbiranja?