Energetika Ljubljana naj bi po posredovanju župana Zorana Jankovića za tri milijone evrov kupila prostore za hladilno strojnico v Stožicah od graditelja kompleksa, družbe Grep, čeprav ta sploh ni bil lastnik, ampak je imel le stavbno pravico. Ob tem naj bi bilo v že prej podpisani pogodbi določeno, da bo Energetika prostore dobila brezplačno, je pred časom poročal Siol.

Tožilstvo je zato obtožnico vložilo zoper šest fizičnih in eno pravno osebo. Po poročanju Siola naj bi bili ovadeni Zoran Janković, njegov sin in vodja družbe Electa Damijan Janković, direktor Energetike Ljubljana Hrvoje Drašković, Zlatko Sraka iz Energoplana, Uroš Ogrin iz Gradisa in Boštjan Stamejčič iz Baze Dante.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi Stožic teče še eno sojenje

Zaradi gradnje kompleksa v Stožicah sicer teče že sojenje, v katerem tožilstvo devetim fizičnim osebam očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU-ja, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin.

Jankoviću, ki se o očitkih na sodišču še ni izrekel, očitajo podpis sporne pogodbe za 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB-ju leta 2010 lahko najel več kot 50 milijonov evrov posojila. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz državnega proračuna in evropskih sredstev.

Tožba o podkupovanju padla

Je pa okrožno sodišče ljubljanskega župana aprila v zadevi Gratel oprostilo obtožbe o prejemanju podkupnine. Sodnica Vladislava Lunder je ob izreku sodbe dejala, da dokazni postopek ni potrdil očitkov iz obtožbe tožilstva, da bi zahteval podkupnino. O pravnomočnosti razsodbe bo odločalo višje sodišče.