V četrtek bo sprva še nekaj jasnine, čez dan se bo od juga    postopno pooblačilo. Popoldne bo zahod in jug države zajelo rahlo sneženje. Snežilo bo tudi ob morju. Foto: BoBo
V četrtek bo sprva še nekaj jasnine, čez dan se bo od juga postopno pooblačilo. Popoldne bo zahod in jug države zajelo rahlo sneženje. Snežilo bo tudi ob morju. Foto: BoBo
Pri tako nizkih temperaturah lahko do podhladitve pride že v nekaj urah, tudi pri dobro oblečenem človeku, opozarjajo pristojni. Foto: EPA
Umrl zaradi podhladitve
Splet okoliščin terjal prvo žrtev mraza
Na Mariborskem zaradi mraza umrl en človek

Zdravnik Gregor Prosen je v Radijski tribuni Radia Maribor razkril, da je tako hud mraz, kot je pritisnil v teh dneh, zelo nevaren predvsem za starejše ljudi, kar je verjetno tudi krivo za prvo smrtno žrtev mraza pri nas: "Večinoma so to starejši ljudje, ki se ob padcu - po kakšnem zlomu - ne morejo dovolj hitro pobrati in zateči na toplo, zato nastopi akutna hipotermija, kot se temu reče strokovno, in smrt lahko nastopi razmeroma hitro." "Stvar je pa še toliko hujša v takem vremenu, kot je bilo včeraj, ob mrazu in vetru, ko je hlajenje telesa še hitrejše," je še dodal.

Moški iz okolice Maribora je namreč padel na svojem dvorišču. Po neuradnih informacijah je živel sam in se preslabo oblečen odpravil iz hiše, kjer mu je zdrsnilo in je obležal, sam pa ni mogel vstati. Reševalci so ga pozneje našli mrtvega. Gre za moškega poznih srednjih let, v mrazu je ležal več ur, je pojasnil Prosen.
Zjutraj so v mariborski UKC pripeljali še eno osebo s hudimi podhladitvami, ki je v zelo slabem stanju in se za življenje še bori, so še razkrili sogovorniki. Moški iz okolice Ormoža je v torek padel pred vhodom v svojo hišo, našli pa so ga v sredo, so za STA povedali na Policijski upravi Maribor. Moški je bil hudo podhlajen - njegova telesna temperatura je bila 21 stopinj Celzija, je novinarjem dejal organizacijski vodja klinike za kirurgijo v UKC Maribor Jože Ferk.

Reševalec Adriano Goričan iz ZD-ja Maribor ob tem opozarja, da naj se ljudje - če res ni nujno, da zapustijo hišo - raje zadržujejo na toplem. "Načeloma se ljudje dobro zavedajo splošnih varnostnih ukrepov, v teh nekaj primerih, za katere osebno vem, pa je šlo za kratke "izlete" na prosto - mogoče po drva, okoli hiše -, hitro potem pride pri tej poledici do zdrsa, padca, in če se človek ne more dvigniti, je nesreča tukaj," je opozoril Prosen in dodal, da je človek živel sam, zato ga ni nihče pogrešil.

Na plazovitem južnem pobočju Vrtače v Karavankah je dopoldne snežni plaz odnesel turnega smučarja oziroma deskarja. Ker je imel pri sebi plazovni nahrbtnik, so ga gorski reševalci lahko locirali in rešili. Čeprav je ostal na površju, je dobil telesne poškodbe. Bil je že podhlajen, s helikopterjem pa so ga prepeljali v jeseniško bolnišnico. Po prvih podatkih njegovo življenje ni ogroženo.

V kritičnem trenutku nekaj po 9. uri so se na območju zadrževali trije smučarji s snežnimi deskami. Dva sta pobočje presmučala, zadnjemu pa se je utrgal plaz suhega snega širine okoli 60 metrov in dolžine več kot 300 metrov. Po približno 300 metrih sta se plaz in deskar ustavila.


NIJZ: Zunaj le krajši čas

Na nacionalnem inšitutu za javno zdravje so sicer že pred dnevi opozorili, da so tako nizke temperature lahko nevarne predvsem za starejše in otroke, pa tudi kronične bolnike, ljudi, ki užvajo alkohol, tiste, ki živijo v slabših bivalnih razmerah, in delavce, ki delajo na prostem. Ob tem so svetovali, naj se ljudje zadržujejo v zaprtih prostorih, zunaj naj bodo le dobro oblečeni in čim krajši čas. Starejši od 65 let naj redno preverjajo temperaturo v svojem domu, mlajši pa naj preverijo pri starejših sosedih in znancih, ali so njihova stanovanja primerno ogreta, še svetujejo na NIJZ-ju in dodajajo, da je treba poskrbeti tudi za varno kurjenje.

Strokovnjaki pri tem pravijo še, da je treba pred odhodom iz ogrevanega prostora izbrati primerna oblačila: "Oblečemo se v topla in suha oblačila. Nosimo kapo, šal, rokavice in vodoodporno obutev. Obleka v številnih slojih bo učinkoviteje ohranjala primerno telesno temperaturo. Volnena in svilena oblačila ter oblačila iz nekaterih umetnih materialov so toplejša od bombaža. Vrhnje oblačilo (plašč, jakna itd.) naj ne prepušča vetra. Poskrbimo, da so oblačila suha, kajti vlažna oblačila hitro ohladijo telo. Tudi potenje hitro odvaja telesno temperaturo, zato bodimo pozorni, da nam ni prevroče."

"Uživajmo zadosti hrane in pijače. Telo za vzdrževanje telesne temperature potrebuje veliko energije, zato je pomemben zadosten vnos hrane in pijače. Pitje alkoholnih pijač in vnašanje drugih psihoaktivnih snovi v telo ni primerno, ker obstaja nevarnost, da ne občutimo mraza in ne zaznamo znakov podhladitve ter ne odreagiramo primerno," so še zapisali.
V četrtek popoldne bo snežilo tudi ob morju
In kakšna je vremenska napoved za četrtek? Ponoči bo pretežno jasno, proti jutru pa se bo v južnih krajih oblačnost že povečala. Najnižje jutranje temperature bodo od -20 do -14, na Primorskem od -8 do -3 stopinj Celzija. V četrtek bo sprva še nekaj jasnine, čez dan se bo od juga postopno pooblačilo. Popoldne bo zahod in jug države zajelo rahlo sneženje. Snežilo bo tudi ob morju. Najvišje dnevne temperature bodo od -8 do -4, po nižinah Primorske okoli 0 stopinj Celzija.
V noči na petek bo na Primorskem sneg prehajal v dež, ponekod bo mogoča poledica. V petek bo oblačno. Na Primorskem bo povečini suho, spet bo zapihala šibka do zmerna burja. Drugod bo občasno rahlo snežilo.

Umrl zaradi podhladitve
Splet okoliščin terjal prvo žrtev mraza
Na Mariborskem zaradi mraza umrl en človek