Foto: BoBo
Foto: BoBo

Med petkovim shodom na Trgu republike v Ljubljani so policisti uporabili tudi fizično silo. Dvema osebama so zaradi sumov kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi odvzeli prostost. En človek pa je bil lažje poškodovan.

Policijska uprava Ljubljana se je zdaj odzvala glede nekatere očitke, da je bila uporaba sile čezmerna, da so policisti sami izzvali protestnike, da so bili v postopkih žaljivi in da so ciljno izvajali postopke tudi glede na rasno, versko ali drugo pripadnost.

Sorodna novica Protivladni kolesarji tokrat v podporo Palestini, napovedujejo "vstajo"

"Vse očitke v policiji zavračamo. Uvodoma pojasnjujemo, da policija nikakor ne ovira pravice do mirnega zbiranja ljudi. Glede petkovega shoda pa, da je šlo za neprijavljen shod. Policisti so že pred shodom zaznali posameznike, ki so prinašali predmete, ki jih ni dovoljeno prinašati na shod, šlo je za palice in pirotehniko. Med drugim so zaznali kršitve javnega reda, ob katerih so kršitelji uporabili tudi pirotehnična sredstva, vse to pa je predstavljalo nevarnost za udeležence. V postopek z enim od kršiteljev se je vmešalo več oseb, policisti pa so za uspešno izvedbo postopka sorazmerno uporabili prisilna sredstva (telesno silo). Dve osebi sta bili zaradi ugotavljanja istovetnosti privedeni v prostore policije, po končanem postopku pa sta bili izpuščeni," so navedli na PU-ju Ljubljana.

"Tudi v drugem primeru, ko so policisti zaradi kršitve javnega reda poskušali izvesti postopek ugotavljanja identitete s kršiteljem, se je v postopek kljub pozivanju in ukazom policistov vmešalo več oseb, ki so s prisotnostjo poskušale onemogočiti postopek policistov in je prišlo do množične kršitve javnega reda," so zapisali v ponedeljkovem sporočilu za javnost.

Pri tem so policisti "sorazmerno uporabili telesno silo (odrivanje oseb), zoper posameznike pa tudi sredstva za vezanje in vklepanje." Dva udeleženca protesta so začasno pridržali zaradi suma preprečitve uradnega dejanja.

V enem primeru je protestnik po navedbah policistov zamahnil z roko, v drugem primeru pa je šlo za poskus preprečitve uradnega dejanja z odrivanjem.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na PU-ju Ljubljana so navajajo, da je bilo po pregledu posnetkov ugotovljeno, da je tudi poškodovani udeleženec protesta poskušal preprečiti izvedbo postopka policistu, ki je za odvrnitev nevarnosti uporabil telesno silo, protestnik pa je pri tem padel na tla in se poškodoval.

"Ukrepi policije niso bili čezmerni, saj so v vseh primerih policisti uporabili najmilejše prisilno sredstvo za uspešno izvedbo postopka in odvrnitev protipravnega ravnanja oseb proti policistom. Policisti so bili v postopkih korektni in strokovni in nikakor niso delovali glede na rasno, versko ali drugo pripadnost, temveč zgolj proti osebam, ki so kršile javni red. V okviru svojih pooblastil so izvajali naloge za varovanje življenja, zagotavljanje varnosti vseh udeležencev, varovanje državnega zbora ter preprečevali kazniva ravnanja," so še glede petkovih dogodkov na Trgu republike navedli ljubljanski policisti.