Policija in eden izmed udeležencev petkovega protesta. Foto: BoBo
Policija in eden izmed udeležencev petkovega protesta. Foto: BoBo

Kot so sporočili policisti, so tudi pretekli petek na Trgu republike v Ljubljani varovali neprijavljen shod, na katerem se je po podatkih policije zbralo okoli 800 ljudi.

V času shoda je, kot navajajo, na Trgu republike v Ljubljani prišlo do množične kršitve javnega reda, kjer so policisti uporabili fizično silo. Dvema udeležencema protesta so zaradi sumov kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi odvzeli prostost, o ugotovitvah pa bodo obvestili pristojno tožilstvo, so sporočili s PU-ja Ljubljana.

V tem času je bil lažje poškodovan en človek, ki so ga z reševalnim vozilom odpeljali v UKC Ljubljana. Policija okoliščine tega dogodka še preverja.

Protestniki pa medtem poročajo, da naj bi policija miren shod skušala razgnati brez pravega povoda, pri tem pa uporabila pretirano silo, je poročala Televizija Slovenija.

Še več drugih kršitev

Zoper tri posameznike, organizatorje shoda, policija vodi tudi postopek o prekršku po zakonu o javnih zbiranjih in zakonu o nalezljivih boleznih. Kot so sporočili s PU-ja Ljubljana, so policisti do zdaj ugotovili enajst kršitev zaradi same udeležbe na shodu. Zaznali so tudi 12 kršitev zakona o javnem redu in miru in po dve kršitvi zakona o osebni izkaznici in zakonu o javnih zbiranjih.

Podali bodo tudi en predlog za uvedbo postopka o prekršku drugemu pristojnemu organu. Osmim ljudem so policisti zasegli tudi predmete, ki jih ni dovoljeno prinašati na shod.

Dva človeka sta bili zaradi ugotavljanja identitete privedena v prostore policije, nato pa po zaključku postopka izpuščena.

Protestniki o pretirani policijski sili na sicer mirnem shodu