Vodilni 3 osumljenci so že stari znanci policije. Foto: Thinkstock
Vodilni 3 osumljenci so že stari znanci policije. Foto: Thinkstock
Razkrinkana nova kriminalna združba

Združba se je ukvarjala z različnimi oblikami kriminala, od preprodaje mamil do tihotapljenja ljudi. Vodila sta jo 23-letnik in 27-letnik iz Ljubljane, ki sta imela pod seboj široko organizirano mrežo preprodajalcev, je povedal vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana Branko Japelj na današnji tiskovni konferenci.

V okviru preiskave so zasegli pol kilograma kokaina, s katerim bi osumljenci lahko zaslužili do 25000 evrov. Mamilo so preprodajali po ceni od 25 do 80 evrov za gram, odvisno od primesi in koncentracije prepovedane substance. Kokain je namreč imel škodljive primesi, in sicer Levamisol, ki zmanjšuje število belih krvničk, ter pred kratkim umaknjeno kancerogeno zdravilo Fenacetin.

Tretji vodilni član je 28-letni državljan Makedonije, ki ima že lep seznam kaznivih dejanj, od tatvin v nemškem mestu Ravensburg, ropa na območju Domžal ter več dejanj tihotapljenja ljudi prek meje. Ugotovljeno je bilo tudi, da je Makedonec 2. 11. 2009 odvrgel ročno bombo pred nočnim lokalom Ultra na Nazorjevi 6 v Ljubljani.

Velika sklepna akcija - predčasno
V sklepnem delu akcije je sodelovalo več kot 100 ljubljanskih policistov in kriminalistov s pomočjo specialne enote GPU in sledilnih psov. V okviru hišnih preiskav so odkrili nezakonite predmete, kot so puška šibrovka, bokserji, različne palice, raznovrstno vlomilsko orodje, manjšo količino prepovedanih drog ter sestavin za izdelavo droge.

Združba je dobivala opozorila prek osebe, zaposlene na sodišču, ki je imela dostop do podatkov z oznako tajnosti. Združba je začasno prenehala delovati, kriminalisti pa so bili primorani akcijo končati predčasno. Proti zaposlenemu na sodišču je vložena kazenska ovadba.

'Balkanski bojevnik' je dejansko 'Emona'
Japelj zaradi poteka preiskave ni dajal dodatnih izjav, prav tako pa ni želel razkriti, ali je združba povezana z akcijo 'Balkanski bojevnik'. Za zadnjo je povedal, da jo kriminalisti v nasprotju z razširjenim medijskim imenom dejansko imenujejo akcija 'Emona', v njenem sklopu pa poteka tesno sodelovanje z ameriško agencijo za boj proti mamilom DEA, pa tudi s hrvaškimi in srbskimi varnostnimi organi.

Razkrinkana nova kriminalna združba