Koliko vrednosti so roparji odnesli iz 420 sefov banke SKB na Slovenski cesti v Ljubljani? Foto: RTV SLO
Koliko vrednosti so roparji odnesli iz 420 sefov banke SKB na Slovenski cesti v Ljubljani? Foto: RTV SLO
Vhod v trezorje SKB banke
Nekaj izmed 420 izropanih sefov so vlomilci izbrali načrtno, druge pa po naključju. Foto: RTV SLO
Vhod v banko varujeta dva policista. Foto: RTV SLO
Vodja sektorja kriminalistične policije Drago Menegalija
Menegalija pravi, da so bili storilci dobro organizirani in obveščeni o varnostnih razmerah v banki. Foto: RTV SLO
Pred vhodom v trezor banke SKB
V torek so bili ves dan na kraju zločina kriminalisti in forenziki. Foto: RTV SLO
Direktor PCA, Boris Tavčar Foto: RTV SLO

Najmanj trije roparji naj bi v centralnodepotno hišo banke na Slovenski cesti v Ljubljani vstopili v ponedeljek okoli 23. ure po običajni poti prek sistema kartic. Oboroženi z dolgocevnim avtomatskim orožjem so zvezali oba varnostnika družbe PCA, ki naj bi sicer imela nadzorni center kar v prostorih banke.

Kaj so imeli oškodovanci v najetih sefih, bo težko ugotoviti, saj nikomur ni treba povedati, kaj hrani v njih.

Nepridipravi so nato z različnim vlomilskim orodjem več ur odpirali sefe, pri čemer so odprli 420 od 4.900 sefov, nekatere med njimi tudi načrtno. Iz njih naj bi pobirali predvsem zlatnino, gotovino in druge vrednosti, za seboj pa so pustilio pravo razdejanje, saj veliko stvari niso vzeli s seboj. Po ropu naj bi okoli šestih zjutraj pobegnili z dostavnim vozilom vrste fiat fiorino bele barve in avtomobilom vrste kia sephia.

Enemu izmed varnostnikov se je nato uspelo odvezati, nakar je poklical policijo. Ob vezanju je bil eden izmed varnostnikov poškodovan, zato so ga odpeljali v Klinični center, od koder pa so ga že odpustili.

Policija naglo ukrepala
Policisti so bili o ropu obveščeni v torek ob 6.15 zjutraj. Takoj so sprejeli ustrezne ukrepe, vključno z nadzorom mejnih prehodov, vendar oboroženih roparjev še niso odkrili. Okoli 50 policistov in kriminalistov je v intenzivni preiskavi na kraju dogodka odkrilo in zavarovalo veliko sledi, pridobili pa so že tudi koristne posnetke videokamer, ki jih še preučujejo. Zaenkrat kaže, da naj posnetki ne bi bili dovolj dobri za objavo v javnosti.

Preberite si mnenje strokovnjaka o ropu v SKB-ju in splošnem stanju zasebnih varnostnih služb pri nas.
Našli že obe vozili
Dostavno vozilo so nekaj ur po ropu našli zažgano v kamnolomu pri naselju Orle, Pod nadvozom avtoceste na Dolenjski cesti pa so kmalu našli še kio. Zaenkrat se še ne ve, ali sta bili vozili ukradeni.

Ljubljanska policija je o ropu obvestila vse policijske enote po Sloveniji in policije v nekaterih drugih državah, povezala pa se je tudi z Interpolom in Europolom. Kljub temu je policija glede uradnih sporočil zelo skopa. Njeni predstavniki so dejali, da preiskava poteka po sistematični poti.

Policija naproša javnost za pomoč
Vodja sektorja kriminalistične policije Drago Menegalija je dejal, da gre očitno za enega prvih tovrstnih ropov pri nas in da so bili storilci očitno zelo dobro organizirani ter obveščeni o razmerah v banki.

Po navedbah policije sta dva od osumljencev stara okoli 30 let, temnejših las, ostriženih na gobico in s tanjšimi brki. Visoka sta okoli 180 centimetrov, močnejše postave in oblečena v sive jakne. Govorila naj bi mešanico slovenščine in srbohrvaščine.

Morebitne očividce policija naproša k sodelovanju. Svoje podatke ji lahko sporočite prek telefonske številke 113 ali prek anonimnega klica 080 12 00.

Banka: Varovanje je bilo ustrezno
Zaradi ropa se je sešla uprava banke SKB. Kot so povedali v banki, je bilo varovanje sefov ustrezno in v skladu s standardi.

Cvetka Selšek, predsednica uprave banke, je dejala, da bo SKB povrnil vso škodo, ki jo bodo komitenti uspeli dokazati. Selškova uporabnikom vlomljenih sefov svetuje, naj pripravijo kar najbolj natančen popis dragocenosti, ki so jih hranili v sefih. Poškodovane sefe so v banki zapečatili in jih bodo odprli v prisotnosti njihovih najemnikov, na izrecno željo tudi brez navzočnosti policije. Nekateri uporabniki naj namreč ne bi hoteli sodelovati s policijo. Kljub temu pa Selškova opozarja, da bo banka upoštevala vsa pravila v zvezi z morebitnim pranjem umazanega denarja.

Predsednica uprave je uporabnike sefov prosila za potrpežljivost, saj bodo ogled prostorov zaradi velikega števila oškodovancev omogočili postopoma. Dostop do nepoškodovanih sefov ne bo onemogočen.

Pojasnila je še, da so v času ropa vsi varnostni sistemi delovali normalno in so bili redno nadzorovani. Kot je dejala, zaenkrat ne razmišlja o odstopu.

5.000 sefov, dva varnostnika, oboroženi roparji, ogorčeni varčevalci. Komentirajte tudi vi!

Seznam vlomljenih sefov na spletu


Banka SKB je na svoji spletni strani objavila seznam 420 bančnih sefov, v katere so roparji vlomili oziroma so to poskušali. Navodila o nadaljnjem ravnanju so na voljo po telefonski številki 080 15 15 ali v prostorih banke na Ajdovščini 4 v Ljubljani.

Predstavniki banke, ki sodi v francosko bančno skupino Societe Generale, so sporočili, da je vsebina 3.200 oddanih sefov zavarovana pri zavarovalnicah Generali in Zürich. Poleg policijske bodo sicer lastno preiskavo izvedli tudi znotraj banke in se na podlagi rezultatov obeh odločili o nadaljnih ukrepih.

Koliko premoženja je izpuhtelo?
Strokovnjaki menijo, da so roparji, ki naj bi dobro poznali celo šifre sefov, odnesli ogromno premoženja.

Kljub temu pa nekatere strokovnjake čudi dejstvo, da je banka, kljub temu da je svojim komitentom omogočala 24-urni dostop do sefov, uporabljala tako pomanjkljivo varovanje. Tako naj bi bil nadzorni center družbe PCA, kot ga zahteva zakon in ki naj bi omogočal neposredno povezavo med varnostniki na terenu ter operaterjem, kar v prostorih banke SKB.

Peticija uporabnikov sefov
Družba PCA sicer storitve za SKB opravlja že od vsega začetka. Najemniki in uporabniki sefov v banki so medtem pripravili peticijo, v kateri ugotavljajo, da je bilo dozdajšnje varovanje sefov neprimerno.