Kolikšna je okolijska škoda zaradi požara na deponiji v Lovrencu na Dravskem polju, še ni znano. Foto: Moj splet - poetovio
Kolikšna je okolijska škoda zaradi požara na deponiji v Lovrencu na Dravskem polju, še ni znano. Foto: Moj splet - poetovio
Albin Promotion je leta 2007 predelal tudi 2.000 ton gum za Avstrijo. Foto: MMC RTV SLO

Požar je gasilo 438 gasilcev s ptujskega, mariborskega in celjskega območja. Že stroški posredovanja bodo tako znašali 130.600 evrov; prevoz gramoza, gorivo, strojna dela, hrana in pijača za gasilce (na srečo ni bil nihče od njih poškodovan) pa 40.000 evrov. Računi na občino še prihajajo, poroča Radio Slovenija.

Ljudje lahko terjajo po 2.000 evrov
Ljudje lahko za duševne bolečine in prestani strah terjajo po 2.000 evrov odškodnine, pojasnjujejo v civilni iniciativi , ki bo najbrž najela tudi odvetniško pisarno. Odškodninske zahtevke ji je do zdaj izročilo 50 občanov.

Bo občina ukrepala?
Občina mora ukrepati, če je bila kršena pogodba o služnostni pravici, sklenjena s podjetjem Albin Promotion, je na sredini izredni seji občinskega sveta Kidričevo poudarila visoka uradnica ministrstva za okolje in prostor Bernarda Podlipnik.

Kot je znano, je sektor za graditev ministrstva za okolje podjetju Albin Promotion izdal gradbeno dovoljenje za sanacijo opuščene gramoznice z granulatom iz avtomobilskih gum. Ministrstvo pa je zdaj že začelo postopek za odvzem okolijskega dovoljenja in preklic gradbenega dovoljenja.

Albin Promotion lani s predelavo gum iz Slovenije zaslužil 500.000 evrov
Podlipnikova pravi, da bo po postopkih monitoringa pitne vode Albin Promotionu najbrž odvzeto okolijsko dovoljenje za predelavo gum v treh krajih - v Lendavi, Spuhlji in Lovrencu na Dravskem polju.

Leta 2007 je podjetje s predelavo 7.000 ton gum iz Slovenije zaslužilo 500.000 evrov. Poleg tega je denar ptitekal tudi iz Avstrije, za katero so predelali 2.000 ton gum.

Okolijska škoda še ni ocenjena
Kolikšna je zaradi požara na deponiji v Lovrencu na Dravskem polju, kjer je 16. julija zagorelo nekaj tisoč ton odpadnih gum, okolijska škoda, prav tako še vedno ni znano.