Na Kosovu je zdaj 385 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Foto: MMC RTV SLO
Na Kosovu je zdaj 385 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski vojak
Slovenski vojaki so na Kosovu navzoči že od leta 2000. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Jelušič
Obrambna ministrica je dejala, da bo preiskava morebiti dala nekaj odgovorov na to vprašanje, saj tudi na ministrstvu želijo z različnimi strokovnimi službami poskrbeti, da bi v prihodnje v čim manjši meri prihajalo do takšnih tragičnih dogodkov. Foto: MMC RTV SLO
Po smrti vojakinje

Novinarka TV Slovenija Nina Mrzlikar je sporočila, da so na ministrstvu za obrambo povedali, da je pokojna naredila samomor zunaj nastanitvenih objektov v oporišču Villagio Italia v Peči in da je kljub hitri nujni pomoči umrla na kraju nesreče. V nesreči ni bil udeležen nihče drug, prav tako pa ni bil ogrožen nobeden izmed pripadnikov in pripadnic 20. kontingenta Slovenske vojske.

V torek so sicer imeli vojaki načrtovano usposabljanje v bazi, zaradi česar so vojaki iz skladišč organizirano vzeli osebno oborožitev. Ker vojakinje ni bilo na usposabljanje, so jo začeli iskati. Našel jo je podporočnik in jo skušal prepričati, naj se ne ustreli, a si je vojakinja kljub prepričevanju pred njegovimi očmi vzela življenje s svojo puško F2000.

Od pokojne so se v oporišču na Kosovu že poslovili z mašo zadušnico, ki jo je vodil slovenski vojaški kaplan, zanjo pa so tam odprli tudi žalno knjigo. Enako bodo storili tudi v Sloveniji.

Stroške pogreba bo poravnala vojska
Za prevoz posmrtnih ostankov v domovino bo poskrbela vojska, to pa naj bi se zgodilo v najkrajšem mogočem času, mogoče že danes. Ko bodo posmrtni ostanki vojakinje prispeli v Slovenijo, bodo najprej opravili obdukcijo. V Slovenski vojski je običaj, da v primeru smrti pogreb z vojaškimi častmi organizira vojska, kaj bodo storili v primeru pokojne vojakinje, pa se bo odločila družina. Mrzlikarjeva je povedala, da bo stroške pogreba v vsakem primeru poravnala vojska.

Na tiskovni konferenci je tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez povedal, da je v vojaški bazi 24 ur na dan na voljo psiholog, ki pomaga vojakom, povedal pa je še, da je vojakinja, doma z območja Štajerske, ki se je vojski pridružila spomladi lani, pred odhodom na svojo prvo misijo v tujini, opravila tudi psihološke priprave.

Sožalje slovenske vojske in političnega vrha
V Slovenski vojski in na ministrstvu smrt vojakinje obžalujejo in so svojcem že izrekli sožalje. Sožalje sta svojcem izrekla tudi premier Borut Pahor in predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Danilo Türk, v svojem in v imenu državnega zbora pa je sožalje družini vojakinje izrekel tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Tudi ministrstvo za zunanje zadeve je izrazilo obžalovanje in sožalje ob smrti slovenske vojakinje na Kosovu. Gre za prvo smrt med pripadniki Slovenske vojske na misijah v tujini.

Jelušič: Ni korektno, da vnaprej določamo razloge za samomor
Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je ob tem poudarila, da žalujejo za mladim človekom, za katerega so se v preteklih letih najprej bojevali, da so ga dobili, nato pa vanj investirali tudi veliko znanja in izkušenj. Menila pa je, da ne bi bilo korektno, da bi vnaprej določali razloge za samomor. Teh je lahko več in zelo težko je na hitro določiti ključnega, je povedala. "Sploh pa bi težko rekli, da so za samomor nekoga, ki se sam odloči za to, krive razmere," je dejala.

Preiskava bo po njenih besedah morebiti dala nekaj odgovorov na to vprašanje, saj tudi na ministrstvu, tako Jelušičeva, želijo z različnimi strokovnimi službami poskrbeti, da bi se v prihodnje v čim manjši meri dogajali takšni tragični dogodki.

Prva žrtev med slovenskimi vojaki
Korez je pojasnil, da se je nesrečni dogodek zgodil v okoliških objektih oporišča Villaggio Italia, uporabljena pa je bila osebna oborožitev - avtomatska puška. Dogodek se ni zgodil med usposabljanjem in ni bil povezan z njim, so pa imeli vojaki orožje pri sebi zato, ker je bilo usposabljanje v načrtu.

Pokojna vojakinja je bila v Slovenski vojski od pomladi lani in je svoje delo opravljala uspešno, na misiji pa je bila prvič. Po podatkih ministrstva za obrambo ni nobenih podatkov, da bi vojakinja, sicer visokošolsko izobražena, iskala kakršno koli pomoč. Gre za prvo žrtev med pripadniki Slovenske vojske na misijah v tujini, Korez pa je povedal tudi, da v zadnjih petih letih v Slovenski vojski na delovnem mestu ni bilo nobenega samomora.

Po smrti vojakinje