Foto: PU Maribor
Foto: PU Maribor

Doslej je bilo ugotovljenih 26 primerov povzročenih požarov in eksplozij. Policisti ocenjujejo, da je skupne gmotne škode za približno 600.000 evrov.

Preiskavo so začeli, potem ko so med aprilom in novembrom lani prejeli več prijav požarov v mestu Maribor in v bližnji okolici. Z opravljenimi ogledi in z zbranimi obvestili so ugotovili, da je več naznanjenih zadev nastalo kot posledica storitve kaznivega dejanja. V tej zvezi so kriminalisti novembra lani odvzeli prostost petim osebam in opravili pet hišnih preiskav na območju PU-ja Maribor.

Štiri osumljence so zaradi utemeljenega suma storitve skupno osmih kaznivih dejanj s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru. Ta je zoper osumljene odredil pripor.

Kriminalisti so ugotovili, da so taisti utemeljeno osumljeni storitve še treh kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti, 13 kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari ter po enega kaznivega dejanja ponarejanja listin in tatvine. Zoper štiri osumljene so podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, ki je usmerjalo predkazenski postopek.

Kot je novembra ob prijetju osumljencev dejal vodja mariborskih kriminalistov Stanko Vidovič, so storitve kaznivih dejanj osumljeni štirje slovenski državljani, stari od 20 do 30 let, s prebivališčem v Mariboru in bližnji okolici.

Nagib je objestnost

Požige so po ugotovitvah kriminalistov izpeljali v sostorilstvu po predhodnem dogovoru o delitvi vlog, in sicer tako, da so se ponoči z avtomobili pripeljali na dogovorjen kraj, kjer so razbijali stekla vozil in vanje odvrgli eksplozivno telo, to pa je skupaj s peno in vnetljivimi tekočinami povzročilo takojšnjo eksplozijo in požar.

Njihov nagib je po doslej znanih podatkih izključno objestnost, saj so bili kraji požigov izbrani popolnoma naključno. Med drugim naj bi bili odgovorni za požar v garažni hiši trgovskega centra, požig vozil na parkirnem prostoru podjetja, ki se ukvarja s prodajo vozil, v Mariboru ter avtobusa v Hočah.