Otroka sta umrla v nedeljo. Policija je sporočila le, da sta umrla nasilne smrti. Foto: MMC RTV SLO
Otroka sta umrla v nedeljo. Policija je sporočila le, da sta umrla nasilne smrti. Foto: MMC RTV SLO
Center za socialno delo Sežana.
Direktorica Centra za socialno delo Sežana Nevenka Doles je dejala, da center za smrt otrok ni kriv, niti se ne čutijo krive. Foto: MMC RTV SLO
Mati otrok: Nisem kriva za njuno smrt

Zahteva tudi odgovornost izvedencev, ki so sodelovali v postopku ločitve. Razlog za to odločitev je, da naj bi pristojne službe preslišale njegova opozorila, da ima mati otrok hude zdravstvene težave. Oče 4-letnega dečka in 2-letne deklice, ki sta bila pokopana v torek, naj bi namreč pred tragičnim dogodkom ves čas opozarjal, da mati ni zmožna za varstvo otrok, da naj bi se zdravila zaradi alkoholizma in imela psihične težave, njena družina pa naj bi to prikrivala. Kot je pojasnil očetov odvetnik Franci Matoz, bodo zato zahtevali, da se razišče odgovornost vseh vpletenih oseb, poroča Radio Slovenija.

Na seznamu osumljencev so tako psihiater Gorazd Mravlje, psihologinja in Center za socialno delo Sežana. Matoz poleg tega zahteva, da se razišče tudi odgovornost očeta osumljene, zdravnika, ki naj bi ji brez nadzora predpisoval zdravila. Mrevlje pa naj bi po Matozovih besedah na lastno pobudo izdal izvedensko mnenje. Mrevlje kakršno koli poznanstvo z očetom matere mrtvih otrok zanika.

Kot je pojasnil Matoz, oče otrok meni, da se je materino zdravljenje opravljalo na način, ki ni bil predpisan, in da zdravljenje ni bilo ustrezno dokumentirano, zato v sodnem postopku niso bila poznana vsa dejstva. Če bi bila poznana vsa dejstva, bi bila odločitev o skrbništvu otroka drugačna. Matoz je še dodal, da se je mati zdravila zaradi alkoholizma, a je zdravljenje samovoljno opustila, ves čas pa je imela tudi druge težave.

Direktorica Centra za socialno delo Sežana Nevenka Doles je pojasnila, da ni bilo nobenih znakov, ki bi kazali na kakršna koli dejanja, ki bi socialne delavce napeljala na slutnjo, da sta otroka kakor koli prizadeta. Dodala je, da center za smrt otrok ni kriv, niti se ne čutijo krive.

Kriminalisti in policija sicer nadaljujejo preiskavo, ministrstvo za delo pa je že napovedalo, da bo primer preučila tudi socialna inšpekcija. Pregledali bodo vse spise, vso dokumentacijo in ugotovili ustreznost in pravilnost dejanj ter preverili vse postopke.

Odvetnik matere umrlih otrok, ki se zdravi v Idriji, pa je pojasnil, da sama zavrača vpletenost v smrt otrok in da je, takoj ko je ugotovila njuno stanje, poklicala očeta ter ju skušala oživiti.

C. R.

Mati otrok: Nisem kriva za njuno smrt