Foto: BoBo
Foto: BoBo

Najpogosteje so v prvih dveh mesecih obravnavali državljane Maroka, Pakistana in Afganistana, od tega so državljani Maroka in Pakistana zavzemali vsak po dobro petino med vsemi. Namero zaprositi za mednarodno zaščito je izrazilo 440 ljudi, med njimi največ državljanov Maroka.

Trend števila nezakonitih prehodov meje je bil v zadnjem obdobju v sezonskem upadu, a policija dodaja, da gre za nekaj večje izhodiščno število kot lani. Pričakovanja o hitrem porastu števila nezakonitih prehodov v prihodnjih mesecih se te dni že kažejo, so pa ta tudi nekoliko negotova, predvsem zaradi razmer z novim koronavirusom.

Struktura po državljanstvu se sicer spreminja iz meseca v mesec, opazno pa je močno zmanjšanje števila državljanov Alžirije in veliko povečanje števila državljanov Maroka ter Pakistana.

Povečuje se tudi število tistih, ki izrazijo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito. Po nastanitvi v azilnih domovih ti sicer pogosto nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države, med takšnimi je tokrat največ državljanov Maroka.