Andrej Lovšin je bil prepričan, da ga je nadzorni svet razrešil neupravičeno in je zato zahteval odškodnino. Sodišče mu ni ugodilo. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Lovšin je bil prepričan, da ga je nadzorni svet razrešil neupravičeno in je zato zahteval odškodnino. Sodišče mu ni ugodilo. Foto: MMC RTV SLO
Lovšin še dolgo ne bo sedel na zatožno klop

Koprski kriminalisti so nekdanjega prvega moža Intereurope Andreja Lovšina ovadili že poleti leta 2008, tožilstvo, ki je dobršen del dokumentov uspelo dobiti tudi iz Rusije, pa je zahtevo za preiskavo na sodišče vložilo januarja lani. A se je Lovšin zataknil v sodnem kolesju in koprsko sodišče je kar leto in pol premlevalo, ali naj sploh ugodi zahtevi tožilstva za sodno preiskavo.

Konec lanskega leta so ga sicer zaslišali. Preiskovalnemu sodniku je povedal le nekaj stavkov: da ni kriv in da se bo branil z molkom. In potem spet nič. Zakaj tako mečkanje, nam na sodišču niso pojasnili.

Vložil trikrat več denarja, kot bi smel
Lovšin, ki je v zadnjem času tako rekoč nedosegljiv, si je pozornost organov pregona prislužil v času, ko je Intereuropa pod njegovim vodstvom finančno nasedla pri gradnji terminala Čehov v Rusiji. Brez vednosti tedanjega nadzornega sveta je v škodljiv ruski projekt vložil trikrat več denarja, kot bi ga smel.

Čehov se je na koncu napihnil na vrtoglavih 140 milijonov, kar se zdaj kaže kot mlinski kamen okoli vratu koprskega logista, ki se bori za preživetje. "Jasno je, da se naložba v Čehov nikoli ne bo povrnila, zato se trudimo, da bi terminal čim prej prodali in tako zmanjšali obveznost do bank," pravi Ernest Gortan, zdajšnji predsednik uprave Intereurope.

Preiskovali bodo le, ali je ravnal negospodarno
Sodišče bo zdaj preiskovalo, vendar ne tako, kot bi si želeli tožilci. Iskali bodo le potrditev za očitke, da je Lovšin ravnal negospodarno, domnevna zloraba položaja pa je letela iz sklepa o preiskavi, čeprav je znano, da je bil Čehov Lovšinova solistična akcija, ki so jo nadzorniki nato 'požegnali' za nazaj.

Lovšin je imel pri tem vseskozi podporo tedanjega prvega nadzornika Boštjana Riglerja, ki se za njegovo razrešitev ni odločil, niti ko je že padla ovadba. Rigler je pred dnevi zasedel pomemben stolček v ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Pri ministru Zvonku Černaču bo skrbel za načrtovanje in vodenje investicij.

Iz Kopra Eugenija Carl

Lovšin še dolgo ne bo sedel na zatožno klop