Sodba za Kordeža je izvršljiva, ni pa še znano, ali bo zaprosil za odlog ali alternativno prestajanje zaporne kazni. Foto: BoBo
Sodba za Kordeža je izvršljiva, ni pa še znano, ali bo zaprosil za odlog ali alternativno prestajanje zaporne kazni. Foto: BoBo

Sodbo so sicer vročili tudi nekdanji finančnici Merkurja Janji Krašovec in nekdanjemu članu Merkurjeve uprave Milanu Jelovčanu. Zadnjemu so okrožni sodniki lani prisodili dve leti zaporne kazni, Janji Krašovec in nekdanjemu direktorju družbe Kograd Igem Otu Brglezu pa leto in pol zapora.

Višje sodišče je potrdilo kazni za Krašovčevo in Brgleza, razveljavilo pa sodbo Jelovčanu. Ta zadeva bo tako vrnjena v novo sojenje. Okrožno sodišče pa bo prav tako moralo ponovno odločati o premoženjskopravnem zahtevku Merkurja in stroških kazenskega postopka.

Kdaj in ali sploh v zapor?
Sodba za Bineta Kordeža, Janjo Krašovec in družbo Kograd Igem, ki mora plačati 100.000 evrov kazni, je tako postala pravnomočna in izvršljiva. Ni pa še znano, ali bosta obsojena zaprosila za odlog ali morda tudi alternativno prestajanje zaporne kazni.

Nekdanji člani Merkurjeve uprave in direktor družbe Kograd Igem so bili lani obsojeni zaradi oškodovanja Merkurja. Kot jim je očitalo tožilstvo, so s preprodajo trgovskega centra Merkur oškodovali za nekaj več kot devet milijonov evrov, protipravno premoženjsko korist pa so pridobili prek Merfina, ki so ga tudi lastniško obvladovali.