Tomaž Lovše ostaja v priporu zaradi begosumnosti. Foto: BoBo
Tomaž Lovše ostaja v priporu zaradi begosumnosti. Foto: BoBo
Lovše ostaja v priporu

Preiskovalni sodnik je pripor za Tomaža Lovšeta zaradi begosumnosti na predlog tožilstva odredil prejšnji petek. Lovše lahko v priporu ostane do 30 dni, nato pa lahko tožilstvo predlaga podaljšanje pripora.
Njegov zagovornik Marko Bošnjak se je na odločitev pritožil v soboto nekaj minut pred 16. uro in danes novinarjem pojasnil, da bi moral senat o tem odločiti najkasneje v ponedeljek do okoli 16. ure, odločitev pa je bila sprejeta šele v torek, razlogov za zamik pa ne pozna. Na vrhovno sodišče je vložil tudi zahtevo za varstvo zakonitosti in najavil, da bodo uporabili vse pravne korake, da bi bil pripor Lovšetu čim prej odpravljen.

Lovše naj ne bi storil kaznivih dejanj
Ob tem je poudaril, da se "ponavljajo ugibanja brez podlage" in da je "nevzdržno, da je nekdo na takšni podlagi priprt". Poudaril je, da Lovše ni storil očitanih mu kaznivih dejanj. Bošnjak je sicer že v petek za medije pojasnil, da ima Lovše stalno prebivališče v Sloveniji, napačne pa naj bi bile tudi navedbe o monaškem potnem listu, ki naj bi ga uporabljal.
Na ljubljanskem okrožnem sodišču pa so pojasnili, da je bila pritožba pravočasno predložena v odločanje zunajrazpravnemu senatu, a je sodnica poročevalka ugotovila, da obstaja razlog za njeno izločitev, v zvezi s čimer je takoj sprožila postopek. Podpredsednica sodišča Martina Erzin je predlogu za izločitev ugodila.
Spis je bil nato dodeljen novemu senatu, ki je o pritožbi odločal v torek, ko je bil sklep tudi posredovan strankam. Ob tem pa na sodišču poudarjajo, da je 48-urni rok, v katerem mora senat odločiti o pritožbi, instrukcijski, senat pa lahko odloči tudi po njegovem preteku.

Protipravno naj bi dobili devet milijonov evrov
Preostala dva osumljena v tej zadevi, nekdanja zakonita zastopnika družbe Diners Club Slovenija, Saša Pušnik in Anton Horvatič, sta bila po policijskem zaslišanju že v petek popoldne spuščena na prostost.

Policija je trojico pridržala v okviru preiskave odredbe Banke Slovenije, ki je prepovedala uporabo kartice Diners. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v sredo opravil več hišnih preiskav, v katerih je iskal dokaze za finančno oškodovanje družbe iz Ljubljane. Lovšeta in Pušnika so pridržali v sredo popoldne, Horvatiča pa v četrtek zvečer.

NPU preiskuje sum storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti - pridobljena naj bi bila protipravna premoženjska korist za najmanj devet milijonov evrov.

Lovše ostaja v priporu