Kordež je od danes, po dobrih dveh letih od obsodbe, spet na prostosti. Foto: BoBo
Kordež je od danes, po dobrih dveh letih od obsodbe, spet na prostosti. Foto: BoBo
Podržaj potrdil izpustitev Bineta Kordeža

Da je bil Kordež izpuščen, je v Odmevih potrdil tudi Jože Podržaj, vodja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij: "Izpuščen je bil v večernih urah, ko je na Dob prišla odločitev vrhovnega sodišča."

Spletne Finance ob tem poročajo, da so se v sojenju pojavile procesne napake.

V zaporu je bil dobro leto
Sodni senat je Kordeža zaradi zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin septembra 2012 obsodil na skupaj pet let zapora in denarno kazen v vrednosti 39.504 evrov. Lani so mu nato na predlog tožilstva kazen zvišali na skoraj 6,5 leta.

Za krive zlorabe položaja oziroma pomoči pri teh kaznivih dejanjih je sodni senat razglasil tudi nekdanjega člana Merkurjeve uprave Milana Jelovčana, nekdanjo izvršno direktorico za finance Janjo Krašovec in nekdanjega direktorja družbe Kograd Igem Ota Brgleza. Jelovčan je bil obsojen na dve leti zapora in plačilo 19.943 evrov kazni, Krašovčevi in Brglezu pa je bilo vsakemu dosojeno leto in pol zaporne kazni in plačilo kazni v vrednosti 16.460 evrov.

Obsojenim je sodišče takrat naložilo tudi vračilo vsega protipravno pridobljenega premoženja, vrednega dobrih devet milijonov evrov, in sicer z obrestmi od 1. 1. 2009. Julija letos je sicer višje sodišče ugodilo Kordežu in razveljavilo odločbo o odvzemu skoraj 2,4 milijona evrov nezakonito pridobljenega premoženja, saj se ni strinjalo z utemeljitvijo prve stopnje.

Podržaj potrdil izpustitev Bineta Kordeža