Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Kot je pred časom pojasnila višja državna tožilka in vodja tožilstva Katarina Bergant, je bila januarja vložena zahteva za preiskavo zoper osumljenega zaradi dveh kaznivih dejanj spolnega nasilja, kaznivega dejanja omogočanja uživanja ali uporabe prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi in kaznivega dejanja hude telesne poškodbe. V sredo je višja državna tožilka za spletni portal Žurnal24 potrdila, da je sodišče v ponedeljek uvedlo kazensko preiskavo.

Sorodna novica Preiskava afere Fotopub še vedno poteka

Obravnavali naj bi vodjo društva Fotopub Dušana Smodeja. Ta se je lani poleti znašel v središču afere, potem ko je več njegovih domnevnih žrtev objavilo pričevanja, ki so ga bremenila spolnih in drugih zlorab.

Smodej je v odzivu za STA glede kazenske preiskave proti njemu dejal, da do zaključka postopka izjav oziroma komentarjev ne bo dajal.

Policija medtem preiskuje tudi kaznivo dejanje s področja gospodarske kriminalitete. Kot je marca pojasnila tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Aleksandra Golec, zbirajo obvestila in dokaze zaradi suma kaznivega dejanja v povezavi z nenamensko porabo javnih sredstev.

Na ministrstvu za kulturo so na vprašanje STA-ja, ali se je na ministrstvu končal temeljitejši pregled razpisov, v katerih je sodeloval Fotopub, in kakšne so bile ugotovitve pregleda, odgovorili, da v zadevi Fotopub niso ugotovili hujših kršitev, je pa ministrstvo za kulturo na prošnjo policije pomagalo pri preiskavi.

Po navedbah Žurnala24 naj bi Smodej dolgoval na desetine upnikom, v povezavi s tem pa predkazenski postopek še poteka.

Vodja društva Fotopub Smodej se je lani poleti znašel v središču afere, potem ko je več njegovih domnevnih žrtev objavilo pričevanja, ki so ga bremenila spolnih in drugih zlorab.