Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vodja ljubljanskih kriminalistov Martin Rupnik je v izjavi za javnost pojasnil, da so končali preiskavo kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Neuradno gre za afero Fotopub oz. za spolne in finančne zlorabe, povezane z Društvom za sodobno kulturo Fotopub in njegovim direktorjem.

Rupnik je povedal, da so podali 12 sumov kaznivih dejanj, v katerih so po njegovih besedah ugotovili devet oškodovancev in odkrili tri osumljene osebe.

Za prvoosumljenega so podali kazensko ovadbo za štiri kazniva dejanja, in sicer gre v dveh primerih za spolno nasilje, v enem primeru za prizadejanje hudih telesnih poškodb, v katerih sta bila dva človeka poškodovana, eno kaznivo dejanje pa je omogočanje uživanja mamil.

Glede omenjenega osumljenca so po Rupnikovih besedah preiskovali še dve kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost in kaznivo dejanje izsiljevanja, kjer pa sumi niso bili potrjeni, zato so na tožilstvo poslali le poročilo.

Pri drugem osumljencu so preiskovali dve kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost, eno od teh dejanj pa je bilo storjeno pred več kot 35 leti. "Ker kazenski pregon zoper osumljeno osebo ni več dopusten, je bilo na pristojno okrožno državno tožilstvo podano poročilo," je pojasnil Rupnik.

"Hkrati smo v okviru zbiranja obvestil prejeli tudi naznanilo in preiskovali kazniva dejanja poškodovanje tuje stvari, tatvino in grožnje in po vseh zbranih obvestilih zoper tretjo znano osumljeno osebo podali kazensko ovadbo," je dodal in naštel, da so med preiskavo opravili pogovore z več kot 80 ljudmi in pregledali več kot pet tisoč objav in zapisov na spletu. Nekateri pa so zavrnili sodelovanje v preiskavi.

Pri preiskavi so sodelovali tudi s tujimi policijami, saj so v drugih državah skušali pridobiti podatke, pomembne za preiskavo.

Rupnik je še dodal, da razlogov za pridržanje osumljenih niso imeli, ker pogoji niso bili izpolnjeni, saj so bila kazniva dejanja storjena pred približno letom in pol.

Ob tem je še izpostavil, da je žrtev edini vir informacij dogodka med njim in storilcem. Po njegovih zagotovilih policija naredi vse potrebno, da ji omogoči pomoč, podporo in v času policijskega postopka pravico do spremljevalca. Kljub temu da je preiskava zaključena, je morebitne žrtve pozval k prijavi.

Trenutno še poteka preiskava morebitne gospodarske kriminalitete, in sicer zaradi suma kaznivega dejanja v povezavi z nenamensko porabo javnih sredstev. Preiskava še poteka, zato podrobnosti na PU-ju Ljubljana niso razkrili.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v odzivu na preiskavo danes dejala, da na ministrstvu zelo konstruktivno sodelujejo s preiskovalci in so posredovali zahtevane podatke. Izrazila je željo, da bo preiskava obrodila sadove. Ključno po njenem mnenju je, da poteka policijska preiskava, strokovna preiskava in da se ne obračunava preko medijev. Delo policije je ocenila kot korektno. Potrdila je, da so preiskovalci obiskali tudi ministrstvo za kulturo.

Kriminalisti končali preiskavo v zadevi Fotopub
V zadevi Fotopub preiskujejo tri osumljence