Afera Fotopub: Smodej prvič po izbruhu afere

Kot je za Tarčo dejal Dušan Smodej, ga policija glede domnevnih spolnih napadov, zapisanih na profilu na Instagramu Proti nasilju Dušana Smodeja, do danes še ni zaslišala. "Ne, policija me ni obiskala. Kar vem o tej preiskavi, je to, kar sem prebral iz medijev."

V nasprotju z anonimnimi zapisi na spletu je bila po navedbah Tarče do zdaj oprijemljiva zgolj izpoved prijateljice ene od domnevnih žrtev: "Odhajali so z nekega "after partyja", ona je hotela oditi domov spat, Dušan pa je hotel seksati z njo in je ni pustil pri miru. Šel je za njo, tekel za taksijem, ni ga hotela spustiti v hišo, pred hišo jo je pretepel in posilil v lastni postelji." V Tarči so poskušali vstopiti v stik z dekletom, a jim ni uspelo.

Smodej je za Tarčo zanikal, da je kogar koli prisilil v spolni odnos. Prav tako je zanikal, da bi obstajal kakršen koli posnetek, ki bi ga lahko obremenil očitanih dejanj. Smodej ob tem ne zanika deviantnih zapisov, ki jih je pisal dekletom, a pravi, da gre pri tem za seksualno fantazijo. "Vsi imamo fantazije, ki jih realiziramo ali pa ne. Sam tega nisem naredil. Moje spolno življenje je razburljivo in nenavadno. Imel sem veliko različnih spolnih izkušenj."

Smodej je spregovoril tudi o svojem prijatelju Romanu Uranjeku, članu kolektiva Irwin, ki je umrl 20. avgusta. Z njim naj bi se pogovarjal večer pred smrtjo. Uranjek naj bi takrat Smodeja po njegovih besedah podprl in mu svetoval, naj za nekaj časa zapusti Slovenijo. Na novinarkino vprašanje, zakaj naj bi zapustil Slovenijo, če ni ničesar zagrešil, je Smodej odgovoril: "Proti meni ni ovadbe, ni obtožbe … Ustvarili so jo mediji … Najprej družbeni, potem drugi. Tukaj se je ustvaril prostor, v katerem trenutno ne morem živeti," je odgovoril Smodej. Tožilstvo in policija sta prejela dve prijavi zoper pokojnega Romana Uranjeka. Kot navajajo v Tarči, policija po smrti Uranjeka ni našla njegovega telefona, prav tako naj bi telefon zamenjal Smodej.

Politična poznanstva

Smodej je odgovoril tudi na vprašanje glede poznanstev z nekaterimi vidnimi slovenskimi politiki. Dejal je, da pozna ministra za delo Luko Mesca. "V Ljubljani poznam zelo veliko ljudi. Sem zelo družaben človek, zelo veliko sem delal in se gibal v kulturnih krogih. Generalno so ljudje z mano prekinili stike."

"Mesca poznam, a se nisva družila. Obiskal je morda nekaj odprtij. Sam se politično ne udejstvujem. Povezan sem z ljudmi, ki jih zanima kultura in so tako levi kot desni. Zato težko rečem, da sem povezan z Levico, Inštitutom 8. marec ..."

Smodej je na vprašanje novinarke pojasnil, da so z nekdanjim ministrom za digitalno preobrazbo Markom Borisom Andrijaničem družinski prijatelji, poznali so se njuni starši. "Poznava se iz novomeških krogov. Njega ni bilo na otvoritvah pri meni, srečala sva se na kakšni večerji." Smodej je ob tem še navedel, da ne pozna Nike Kovač in Jaše Jenulla. Dejal je, da je prijateljeval z Nejcem Krevsom, novinarjem RTV Slovenija, s katerim sta skupaj opravila tudi intervju z ministrico Asto Vrečko. To po njegovih besedah bežno pozna iz kulturnih krogov.

Med gostjami v oddaji Tarča je bila tudi kulturna ministrica Asta Vrečko. Kot je dejala, je bila stranka Levica, iz katere izhaja, v to obsojanja vredno afero spolnega nasilja potegnjena kot neki devianten faktor na politični sceni. "V naši stranki smo tega vajeni, kajti pred časom so nas želele desne stranke tudi prepovedati," je ministrica Vrečko komentirala uvodni prispevek, v katerem je bilo navedeno, da nekateri mediji Levico vpletajo v afero. "Naši stranki ne morejo obesiti nikakršnih afer, nikakršne korupcije, ker pa se borimo za socialno šibke in proti obstoječim razmerjem moči, veljamo za tarčo desnice," je dodala. Ministrica je zatrdila, da se s Smodejem ne poznata, zagotovo pa sta se kdaj srečala na kulturnih prireditvah.

Gostja oddaje je bila tudi novinarka Maja Megla, ki je pred kratkim za medije spregovorila o svoji izkušnji s priznanim slikarjem Romanom Uranjekom. "Da se zlorabe izkoriščajo za politična obračunavanja, je zloraba zlorab. To je nedopustno in žaljivo do vseh, ki so na katerem koli področju kaj takega doživeli," je dejala Megla.

Postopki policije in tožilstva

"Če so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, mora policija ukreniti vse, kar je potrebno, da izsledi storilca tega kaznivega dejanja, da zavaruje sledi, dokaze, da zbere obvestila od oseb, s katerimi je to potrebno," je pojasnila Mirjam Kline, vrhovna državna tožilka. Po njenih besedah so dokazni standardi, ki potekajo skozi različna procesna opravila, različni.

"Dokazni standard razlog za sum je dovolj, da policija, če izve, da je določena oseba storilec kaznivega dejanja, opravi z njim razgovor, pri čemer ga mora opozoriti na njegove pravice," je pojasnila in dodala, da so razlogi za sum dokazni standard, na podlagi katerega se lahko na podlagi odredbe zahteva pridobitev podatkov, prometa ali vsebine na telekomunikacijskih napravah. "Za drugi procesni postopek sledenje, tajno opazovanje, prisluškovanje itd. pa ta dokazni standard ni več dovolj, potreben je naslednji dokazni standard – utemeljeni razlogi za sum," je še pojasnila.

"Težava anonimnih prijav je večplastna, lahko gre za žrtev, ki jo je strah, lahko pa gre za poskus šikaniranja, zlonamerno prijavo, seveda je potrebno, da policija resno obravnava vse anonimne prijave. Kakšen naj bo dokazni standard za nadaljnje procesne postopke, je spregovorilo že vrhovno sodišče, ko je reklo, da lahko velja dokazni standard utemeljenega razloga za sum tudi za anonimno prijavo, ki pa mora biti podkrepljena z obvestili, zbranimi od konkretnih znanih oseb," je še pojasnila državna tožilka.

Na vprašanje voditeljice Erike Žnidaršič, ali gre za posamezen primer deviantnih dogajanj ali gre za simptom celotne kulturne srenje, je odgovorila direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski. "Mogoče se umetniški krogi, umetniki, kulturniki zdijo ljudem, ki so v drugih poklicih, včasih deviantni. To je zato, ker je poklic umetnosti tak, da ti ljudje iščejo nove stvari. Zunaj okvirjev iščejo pot v nove svetove in pogosto se pojavlja, da tudi v zasebnem življenju potem živijo manj konvencionalno, kar pa ne pomeni, da lahko kršijo pravila, zakone, moralo, etiko itd.," je dejala Cetinski in ob tem poudarila, da afera ne dokazuje, da so kulturniki bolj deviantni od drugih ljudi, ampak dokazuje to, da se v kulturi ustvarja vzdušje, v katerem tovrstne informacije sploh pridejo v javnost.

Tarča: Afera Fotopub
Odziv skupine Irwin in Zdenke Badovinac

Skupina Irwin in nekdanja direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac obsojata kakršno koli spolno zlorabo in se ograjujeta od spletnih obrekovanj, Badovinac obenem svari pred senzacionalističnim poročanjem o spolnem nasilju na področju kulture.

V današnji izjavi za javnost je skupina Irwin zapisala, da "smo bili v preteklih dveh tednih v rumenih medijih in na družabnih omrežjih priča bliskoviti transformaciji Romana iz cenjene, v širši javnosti prepoznavne osebnosti v spolnega predatorja". Kot so še zapisali, se po njihovem vedenju "do njegove smrti nad njim ni nihče pritoževal, nihče ga ni za nič obsojal". Ob tem so zapisali, da so člani Irwina že zelo zgodaj striktno ločevali Irwin od njihovih zasebnih življenj. "Z izjemo zabav, vezanih na Irwin in NSK, smo se zelo redko znašli v isti družbi."

Tudi v zadnjem obdobju, ko se je Roman družil s Smodejem, ni bilo nič drugače. "Nihče od nas se s Smodejem ni družil, na javnih dogodkih v njegovem razstavnem prostoru smo bili zelo redko prisotni in nikoli nismo prisostvovali na kakršnem koli "partiju", ki ga je organiziral. Vse, kar o tem vemo, smo izvedeli iz medijev in tudi mi smo si rekli: saj to ne more biti res."

Kot so zapisali, se strogo distancirajo in obsojajo kakršne koli spolne zlorabe ter se hkrati ograjujejo od spletnih obrekovanj. Izrazili so tudi upanje, da bo odgovornim institucijam uspelo raziskati dogodke, povezane s Fotopubom, in jih pripeljati do sodnega epiloga.

Zdenka Badovinac, dolgoletna direktorica Moderne galerije, je v izjavi za javnost zapisala, da je afera Smodej tako rekoč takoj po smrti Uranjeka prerasla v afero Uranjek. "Ne vem, kaj se je dogajalo v kleti zdaj že demoničnega Fotopuba. Tudi Roman, ki je bil moj prijatelj vrsto let, mi o tem, o čemer zdaj na veliko poročajo mediji, ni nikoli pripovedoval ali mi dal slutiti," je zapisala in dodala, da je bil od nje Uranjek vedno spoštljiv in tovariški.

"Lahko pa, da do vseh ni bil takšen. Ko gre za nekaj tako resnega, kot je spolno nasilje, je treba obsoditi vsakega med nami, ne glede na to, kakšno razmerje imamo z njim. Če se je na omenjenih zabavah zgodilo kakršno koli spolno nasilje, to globoko obsojam in se zavzemam za ničelno toleranco do takšnih dejanj. Prav tako pa globoko obsojam senzacionalistično in razčlovečujoče medijsko poročanje o spolnem nasilju na področju kulture in sodobne umetnosti ter posploševanje posamičnih primerov in izenačevanje vseh, ki delujemo v polju sodobne umetnosti, z dekadentnimi iztirjenci. Izražam solidarnost in podporo z vsemi žrtvami spolnega nasilja in upam, da bodo zmogle dovolj hrabrosti in svoje primere tudi čim prej prijavile. Tako kot spolno nasilje pa je treba najostreje obsoditi instrumentalizacijo afere "Fotopub" za politična in zasebna obračunavanja."