Vsem trem novinarjem je bila izrečena oprostilna sodba. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Vsem trem novinarjem je bila izrečena oprostilna sodba. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Gregor Golobič
Da je potrebno Golobiču dati še eno priložnost, se je zavzel predsednik republike Danilo Türk. Foto: BoBo
Miloš Urbanija, Ultra
Urbanija je že večkrat dejal, da se Ultra iz Slovenije umika, ker zaradi pritiskov ni mogoče delati. Foto: BoBo
Razsodba Ultra

"Pri tej obravnavi se je izkazalo, da smo novinarji delovali v skladu s standardi in s podatki, ki so resnični in se jih da preveriti. Na njihovi podlagi smo lahko upravičeno sklepali, da je zagorsko podjetje Ultra pri NLB-ju prišlo do ugodnih posojil brez zadostnih zavarovanj.
Poudarjali smo, da je v interesu javnosti nadzor banke, ki je v državni lasti. Dolžni smo pojasniti davkoplačevalcem, ki plačujejo dokapitalizacije banke, o načinu poslovanja in kako so posamezniki prihajali do posojil državne banke.
Razsežnost teh se je pokazala ob krizi, kjer se je izkazalo, da je NLB posameznike kreditirala brez ustreznih jamstev, za kar danes plačujemo davkoplačevalci,"
je za MMC po razsodbi sodišča povedal eden od obtoženih novinarjeva RTV-ja Rajko Gerič.

Pojasnil je, da odvetnik Ultre še ni napovedal pritožbe, a verjame, da bi tudi v tem primeru vrhovno sodišče razsodilo v njihov prid. Povračilne tožbe pa ne načrtujejo, je še dodal.
Zgodba, ki je zamajala vlado
Spomnimo: poslovno škodo naj bi novinarji podjetju povzročili z objavo tabel Nove Ljubljanske banke o posojilih Ultri, ki so potrjevale, da je bila zavarovanost posojil označena s šifro "0". Novinarja sta v prispevku trdila, da gre za nezavarovana oz. slabo zavarovana posojila, NLB in Ultra sta to zanikala.

Hlebšev in Jančev prispevek je povzročil večjo vladno krizo, saj je takratni minister za visoko šolstvo in predsednik stranke Zares Gregor Golobič priznal, da je pred državnozborskimi volitvami leta 2008 lagal glede okoli milijon evrov vrednega solastništva v nizozemskem podjetju Ultra Sum, ki je lastnik zagorske Ultre. V medijih je navajal, da je lastnik samo ene delnice Pivovarne Laško.

Predsednik vlade Borut Pahor je takrat dal Golobiču teden časa, da se odloči, ali bo še naprej ostal minister, saj je menil, da se mora Golobič sam odločiti o svojem odhodu.
Oglasil se je tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je dejal, da je treba človeku, "ki je naredil napako in jo priznal", dati še eno priložnost. Golobič je ostal na ministrskem položaju, ki se mu je odpovedal šele pozneje.

Razsodba Ultra