Porodnišnica Kranj. Foto: BoBo

Po pravnomočnosti pa bo sodišče odločalo o višini odškodnine, ki bi lahko presegla milijon evrov.

Kot je na novinarski konferenci v Kranju povedal pooblaščenec družine Aljoša Ravnikar, je sodišče z vmesno sodbo odločilo, da sta Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj in Zavarovalnica Triglav, pri kateri je bolnišnica zavarovana, odgovorni za škodo, ki izhaja iz hudih posledic ravnanja pri porodu danes šestletne Gaje.

Deklica je imela ob rojstvu znake najtežje nevrološke okvare, in sicer težko obliko cerebralne paralize, hipoksično ishemično encefalopatijo in najtežjo stopnjo epilepsije. Pri šestih letih ne zmore sama držati glave pokonci in ne more sama jesti in piti ter ima dnevno epileptične napade. Tožniki trdijo, da so za takšen izid krive napake pri porodu, in temu je po pričanjih strokovnjakov pritrdilo tudi prvostopenjsko sodišče.

Kot je opozoril Ravnikar, bi morala porodnišnica potek poroda skrbno spremljati in na podlagi dostopnih podatkov porod dokončati s carskim rezom oziroma vsaj s pH-metrijo preveriti, ali deklici primanjkuje kisika, nato pa porod dokončati s carskim rezom. V tem primeru deklici ne bi nastale možganske poškodbe, je izpostavil.

Odškodnina bi lahko presegla milijon evrov
Z vmesno sodbo je sodišče odločilo le o temelju zahtevka, ne pa še o višini odškodnine. Celotni zahtevek tožnikov je sodišče ocenilo na okoli milijon evrov, s pripadajočimi obrestmi pa bi bil lahko znesek še bistveno višji.

Tožbeni zahtevek je sestavljen iz odškodnine za škodo okoli 600.000 evrov, rente za izgubljen zaslužek od leta 2031, ko bi Gaja predvidoma zaključila srednjo šolo, v znesku povprečne plače približno 1.000 evrov mesečno, rente za prihodnjo premoženjsko škodo za prilagoditev nepremičnine, terapij, pripomočkov za nego ipd. v znesku 700 evrov mesečno in rente za tujo pomoč za 24 ur na dan v znesku 2.500 evrov mesečno. Vključuje tudi okoli 10.000 evrov odškodnine za materialne stroške staršev od vložitve tožbe in 60.000 evrov za vsakega od staršev za duševne bolečine zaradi posebno težke invalidnosti otroka.

Kdo bo v prihodnje vodil bolnišnico
Vodstvo bolnišnice danes sodbe ni komentiralo. Obstaja pa tudi kar nekaj nejasnosti glede tega, kdo bo v prihodnje vodil bolnišnico. Po neuradnih podatkih naj bi namreč direktorica Polona Podnar, ki je sredi marca zaradi težav pri vodenju odstopila s funkcije direktorice, odstopno izjavo preklicala. Podnarjeva tudi tega danes ni želela komentirati, predsednica sveta zavoda Alenka Bradač pa za pojasnila ni bila dosegljiva.

V sojenju so sicer predstavniki bolnišnice vztrajali, da je osebje porodnišnice v Gajinem primeru ravnalo pravilno in da so poškodbe posledica sistemske okužbe ter da zanje osebje ni odgovorno. Prav tako je Podnarjeva pred časom povedala, da bi plačilo odškodnine bolnišnico, ki se že sicer spopada z velikimi finančnimi težavami, močno prizadelo.

Ravnikar pričakuje, da se bosta bolnišnica in zavarovalnica na vmesno sodbo pritožili na višje sodišče, nadaljevanje sojenja na kranjskem okrožnem sodišču za določitev višine odškodnine pa pričakuje jeseni. Medtem je mama Gaje le nekaj dni pred prejemom vmesne sodbe v ljubljanski porodnišnici rodila svojega drugega otroka, zdravega dečka.

V Zavarovalnici Triglav so v odzivu na vmesno sodbo zapisali, da sodni postopek še poteka, zato podrobnosti v povezavi s postopkom ne morejo razkriti niti komentirati. Prav tako zaradi varovanja zaupnih podatkov ne smejo razkrivati podrobnosti primera. "Vsekakor pa bo Zavarovalnica Triglav dokončno odločitev sodišča tudi v tem primeru v celoti spoštovala in ravnala v skladu z njo," so poudarili.