Sodišče je kazni združilo v enotno kazen, in sicer osem let zapora. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče je kazni združilo v enotno kazen, in sicer osem let zapora. Foto: MMC RTV SLO
Tovšakovo obsodili za še eno kaznivo dejanje

Tovšakova, nekdanja prva dama Vegrada, sicer na Igu prestaja sedeminpolletno zaporno kazen, na katero je bila obsojena v zadevi Vegrad.

Hilda Tovšak je tako na zadnjem sojenju priznala nedovoljeno dajanje daril pri posredovanju varilcev za projekt Teš 6, za kar je bila obsojena na osem mesecev zaporne in denarno kazen, a ker že prestaja kazen zapora iz prejšnjih postopkov, ji je sodnica izrekla enotno kazen osem let zapora in enotno denarno kazen 15 tisoč evrov.

Krivdo je priznal tudi soobtoženi Uroš Plankar, ki ga je mariborski sodi senat obsodil na šest mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo dveh let in 1.500 evrov denarne kazni. 2.500 evrov kazni pa mora plačati Plankarjevo podjetje Terbo, prek katerega je Plankar Tovšakovi in Alešu Pangercu (ta je krivdo priznal že prej in bil obsojen na leto dni zapora) omogočil sklenitev pogodbe s poljsko družbo Remak, ki je priskrbela delavce. Plankar je zanje priskrbel tudi dokumentacijo in poskrbel za upravne postopke.

V zadevo je bil tako vmešan tudi zastopnik poljske družbe Marek A. Konfizs, ki mu je Tovšakova obljubila denarno nagrado, če bo za varilska dela angažiral njene delavce iz Srbije. Tudi Konfizs je krivdo priznal in bil obsojen na leto dni zapora.

Tožilec upošteval zdravstveno stanje Tovšakove
Tožilec Harij Furlan je za Tovšakovo zahteval devet mesecev zapora in 5.000 evrov denarne kazni, za Plankarja deset mesecev pogojne zaporne kazni in 3.000 evrov denarne kazni, za njegovo podjetje Terbo pa 5.000 evrov.

Kot je pojasnil, so pri višini predlagane kazni upoštevali, da ima Tovšakova zdravstvene težave in dejstvo, da se je dejanje odločila priznati na začetku dokaznega postopka. Ob tem je poudaril tudi to, da ves čas sodeluje pri preiskavi drugih kaznivih dejanj, že zdaj pa je obsojena na enotno kazen sedem let in pol zapora.

Tovšakovo obsodili za še eno kaznivo dejanje