Senat je delno ugodil pritožbi Zidarja in Črnigoja. Foto: BoBo
Senat je delno ugodil pritožbi Zidarja in Črnigoja. Foto: BoBo

Menim pa, da trenutno ni politična klima, ki bi zbrala toliko moči in volje, da bi prišlo do realne odločitve.

Zagovornik Ivana Demšarja Boris Grobelnik je dejal, da sicer spoštuje odločitve sodišča, ampak...

Tako je sodišče nekdanjemu prvemu možu gradbenega podjetja SCT Ivanu Zidarju in Dušanu Črnigoju prisodilo leto in dva meseca zaporne kazni (predtem sta dobila leto in pet mesecev zapora) ter 11 tisoč evrov denarne kazni.

Hilda Tovšak je bila obsojena na leto in dva meseca zapora ter 10 tisoč evrov kazni. Sodišče ji kazni ni spremenilo, ji je pa naložilo plačilo stroškov pritožbenega postopka.

Ob razsodbi je bil v sodni dvorani navzoč le Črnigoj, saj je Tovšakova v priporu zaradi drugega primera, Zidar pa ima zdravstvene težave.

"Delno smo zadovoljni s sodbo, delno pa ne, zato ker menimo še vedno, da naš klient ni imel nobenega naklepa, da bi to storil. Moram pa reči, da absolutno spoštujem vsakršno sodbo slovenskega sodišča, še posebej višjega sodišča v Ljubljani. Menim pa, da trenutno ni politična klima, ki bi zbrala toliko moči in volje, da bi prišlo do realne odločitve. Ljudje pričakujejo, da se ta korupcijska dejanja obsodijo, kar je pravilno, še vedno pa menimo, da naš klient ni naredil nobenega korupcijskega dejanja in da je bil pač samo zaposleni, ki ga je nekdo uporabil za to," je po izreku sodbe dejal zagovornik Ivana Demšarjev.

Ali se pritožili oziroma vložili zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, se bodo odločili, potem ko bodo prejeli sodbo v pisni obliki, je dejal Grobelnik.

Obsojeni bodo morda v naslednjih nekaj mesecih morali začeti prestajati kazni, "so pa skladno z zakonom o kazenskem postopku, spremenjeno zakonodajo, tudi alternativne možnosti izvrševanja te kazni glede na višino izrečenih kazni," je še dodal Grobelnik.

Demšar v zapor za devet mesecev
Poleg Ivana Zidarja, Hilde Tovšak in Dušana Črnigoja so zaporne in denarne kazni prejeli tudi Tomaž Žibert, ki je bil na Kontroli zračnega prometa Slovenije pristojen za obravnavo ponudb gradbenikov in je bil obsojen na dve leti in šest mesecev zapora, Borut Farčnik in Srečko Gabrič, ki sta obsojena na deset mesecev zaporne kazni, in Ivan Demšar. Višje sodišče je kazen znižalo le Demšarju, ki bo moral za zapahe za devet mesecev. Drugim so pritožbe zavrnili, prav tako s pritožbo ni uspelo tožilstvo.

Tovšakova je bila danes zaslišana v Mariboru. Zagovarja se v primeru posla s tujimi delavci.

Dogovarjanje o pripravi ponudb
Sedmerica obtožencev v zadevi Čista lopata je bila po mnenju sodišča vpletena v nezakonito dogovarjanje pri pripravi ponudb na razpis za gradnjo kontrolnega stolpa na letališču Jožeta Pučnika in podkupovanje.

"Javni linč t. i. gradbenih tajkunov"
Na izrečene kazni so se pritožili vsi obtoženci, medtem ko se je tožilstvo pritožilo na oprostilno sodbo Marku Krofliču. Zagovorniki obtožencev so namreč mnenja, da bi moralo sodišče iz dokazov izločiti telefonske prisluhe, ki so bili po mnenju obtožencev pridobljeni na nezakonit način.

Odvetnik Anton Šubic, Farčnikov zagovornik, je prepričan, da je sodišče podleglo pritiskomm javnosti, čeprav bi se moralo dvigniti nad javni linč tako imenovanih gradbenih tajkunov. Tudi Črnigoj je prepričan, da je celoten namen tega procesa pokazati s prstom na grešnega kozla in s tem ustvariti vtis, da pravna država obstaja.

Zidarjev zagovornik Boštjan Penko pa je, če se višje sodišče ne bo odločilo niti za oprostitev niti za razveljavitev, predlagal izrek pogojne kazni. Penko namreč meni, da je zaporna kazen za 75-letnega človeka šibkega zdravja nehumana in previsoka. Nižje kazni so predlagali tudi zagovorniki drugih obtožencev.

Menim pa, da trenutno ni politična klima, ki bi zbrala toliko moči in volje, da bi prišlo do realne odločitve.

Zagovornik Ivana Demšarja Boris Grobelnik je dejal, da sicer spoštuje odločitve sodišča, ampak...