Škoberneta naj bi pridržali zaradi suma, da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za Esada Ćehajića, osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in z goljufijami. Foto: MMC RTV SLO
Škoberneta naj bi pridržali zaradi suma, da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za Esada Ćehajića, osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in z goljufijami. Foto: MMC RTV SLO
Osumljeni sodnik je vložil pritožbo

Sodišče si je vzelo še dodatnih 48 ur, da odloči o pritožbi zaradi odreditve pripora, kar je Škobernetov zagovornik označil za zavlačevanje. Razlog za odložitev odločanja je namreč to, da je dopis po priporočeni pošti prispel šele danes, ista pritožba po faksu pa že v soboto, je za TV Slovenija poročala Nina Mrzlikar.

Preiskovalni sodnik je Škobernetu, ki je pridržan zaradi suma jemanja podkupnine, v petek odredil mesec dni pripora zaradi upravičene bojazni, da bi uničil sledove kaznivega dejanja ali vplival na priče. Na odreditev pripora se je Škoberne pritožil, saj z zagovornikom menita, da je priporni razlog neutemeljen.

Odvetnik: Gre za kršitev ustave
Škobernetov odvetnik Tomaž Bromše se ob tem sprašuje, zakaj je lahko njega o odreditvi pripora sodišče v petek zvečer obvestilo po faksu, njegova pritožba, poslana na enak način, pa ne velja. "Glede na pomembnost zadeve in to, da že tri dni opozarjam, da gre za kršitev ustave, bi pričakoval, da to ne bo danes, ampak že včeraj," je dejal.

Ustava namreč sodnikom zagotavlja imuniteto, če so osumljeni kaznivega dejanja med opravljanjem svoje službe, za kar gre tudi pri Škobernetu. Mandatno-volilna komisija državnega zbora je zato prejšnji teden odločila, da se Škobernetu imuniteta odvzame, zdaj pa mora to potrditi ali ovreči še parlament.

SDS: Zakaj ni bilo izredne seje?
Poslanci bodo o imuniteti odločali na torkovem nadaljevanju seje, kar je zmotilo poslance SDS-a, saj so prepričani, da bi predsednik DZ-ja Pavel Gantar moral sklicati izredno sejo. "Sprašujemo se, ali je to zavestna, namerna, dogovorjena napaka v povezavi s tem, da so nekateri nosilci izvršnih oblasti v povezavi z omenjenim sodnikom," je dejal Jože Tanko (SDS). Priprti sodnik naj bi namreč po poročanju TV Slovenija prijateljeval z notranjo ministrico Katarino Kresal.

A Gantar odgovarja, da ne gre za nobeno nezakonito stanje, saj o imuniteti najprej odloča komisija. "Vedno je tako bilo in vedno smo ravnali isto in nobene pravne praznine ni. Tu je nepotrebno stopati v bran in biti advokat sodnika in o tem razpravljati," je zatrdil.

Osumljeni sodnik je vložil pritožbo