Sledi in športne copate Kristjana Kamenika so proučevali že slovenski, švicarski, nemški in zdaj še britanski sodni izvedenci. Foto: RTV SLO
Sledi in športne copate Kristjana Kamenika so proučevali že slovenski, švicarski, nemški in zdaj še britanski sodni izvedenci. Foto: RTV SLO
Nova obravnava proti Kameniku

Kamenika po smrti odvetnice Marjetice Nosan zastopa Tomaž Bromše, ki je sodnemu senatu dejal, da želi pred začetkom sojenja izvedeti, ali se Kamenik, ki je v priporu na Hrvaškem, strinja s sojenjem v odsotnosti.

Od umorov je preteklo že 11 let
Temu sicer nasprotuje državni tožilec Stanislav Pirnat, ki želi, da Kamenik proces spremlja osebno, poleg tega pa predlaga vnovično zaslišanje vse 70 prič. Predsednik sodnega senata je tako tožilca kot zagovornika opozoril na možnost, da se mnoge priče vseh podrobnosti pričevanja po 11 letih ne bodo več spomnile, zato je obema naložil, naj se v 30 dneh odločita, katere dokaze bi lahko le prebrali.

Kristjan Kamenik je obtožen štirikratnega umora v Tekačevem pred 11 leti. Umoril naj bi 75-letnega Štefana Poharca, njegovo 73-letno soprogo Frančiško Poharc in njuni podnajemnici, 36-letno Heleno Krušlin in njeno takrat 17-letno hčerko Viktorijo Krušlin.

O športnih copatih tokrat angleški izvedenci
Sodni senat je na zadnjem sojenju spomladi odločil, da bo preiskovanje originalnih sledi zaupal izvedencem iz Velike Britanije. Ti naj bi podali mnenje, ali so sledi, najdene na mestu umora, pustili copati Kristjana Kamenika. Po besedah Kamenikovega zagovornika naj bi bilo mnenje izvedencev ugodno za njegovo stranko. Angleški izvedenci naj bi stopnjo verjetnosti na t. i. opisni stopenjski lestvici razpona od ena do šest označili s številko tri. Pri tem ena pomeni identifikacijo, štiri nezadostno in šest izključitev dokaza.

Kamenik krivdo zanika
Sledi so prvi preučili slovenski izvedenci, ki so ugotovili, da ustrezajo Kamenikovim copatom, medtem ko švicarski in nemški izvedenec nista podprla tega mnenja. Kamenik trdi, da zločinov ni zagrešil, saj umorjenih ni poznal in nikoli ni bil v Tekačevem.

C. R.

Nova obravnava proti Kameniku