Kröll je možnost eksperimenta na prašičih ponudil, ker se z Lopuhovo ni strinjal glede obnašanja srca v primeru smrti zaradi kalija. Foto: BoBo
Kröll je možnost eksperimenta na prašičih ponudil, ker se z Lopuhovo ni strinjal glede obnašanja srca v primeru smrti zaradi kalija. Foto: BoBo

Na sodišču so predvajali posnetke EKG-jev srca ob usmrtitvi treh prašičev. Prvi prašič je izkrvavel, zato naj bi bil njegov EKG podoben tistemu ob naravni smrti bolnika, ki bi bil hudo poškodovan in mu ne bi pomagali. Drugemu prašiču so vbrizgali veliko količino kalija, tretji pa je imel okvaro srca in so mu prav tako vbrizgali kalij.

Avstrijski izvedenec Wolfgang Kröll je možnost eksperimenta na prašičih ponudil zato, ker se ni strinjal s pričo tožilstva, strokovnjakinjo za paliativo Matejo Lopuh, glede obnašanja srca v primeru smrti zaradi kalija. Kröll je trdil, da lahko EKG v tem primeru pokaže le še ravno črto, Lopuhova pa je zatrjevala drugače in se pri tem sklicevala na študije ameriških usmrtitev s kalijem.

Kröll je na podlagi posnetka pojasnil, da so pri živali, ki je izkrvavela, na EKG-ju še mogoča določena nihanja, potem ko srce neha biti in je večinoma na EKG-ju ravna črta. Ta nihanja so posledica elektromehanskega delovanja v posameznih vlaknih v srcu, čeprav ta več ne iztiska krvi. Po izvedenčevih navedbah se takšen EKG-posnetek v principu ne razlikuje od posnetka Radanovega bolnika, za katerega pa tožilstvo trdi, da je dobil smrtonosni odmerek kalija.

Usmrtitve prašičev odobrilo avstrijsko ministrstvo
Pri drugih dveh posnetkih, ki sta bila narejena pri prašičih, ki sta dobila odmerek kalija, pa po tem, ko je prišlo do ravne črte na EKG-ju, ni več nobenih nihanj, je pojasnil Kröll. Ob tem je opozoril, da je poskuse na živalih odobrilo avstrijsko zvezno ministrstvo za raziskave in prašiči niso bili usmrčeni zato, ker je samo on tako želel, ampak bi bili tako ali tako usmrčeni, saj so prej na njih izvajali poskuse.

Tožilstvo s posnetki ni bilo seznanjeno
Lopuhova na sodišču ni bila navzoča, saj tožilstvo ni bilo seznanjeno, da bodo predvajali posnetke. Sojenje se tako nadaljuje točno čez tri mesece, ko se bosta lahko tako tožilstvo kot obramba opredelila do predvajanih posnetkov.

Tožilka Katarina Bergant sicer predlaga še dodatnega izvedenca kardiologa, ki bi ocenil, ali je mogoče zatrditi, da EKG-posnetek omenjenega Radanovega bolnika kaže na bolnika, ki ni prejel kalija. Kot je opozorila, imajo EKG-izpis tega bolnika za zelo kratek čas in v tem času aparat ni zaznal asistolije srca, četudi je bila na monitorju bolj ali manj ravna črta.

Po mnenju Krölla dodatnega izvedenca kardiologa ne potrebujejo, saj da kardiologi nimajo izkušenj z ustavljanjem srca z aplikacijo s kalijem. Takšno izkušnjo so lahko imeli le sodelujoči pri transplantacijah, pri katerih so možgansko mrtvim bolnikom pred odvzemom organov ustavili srce s kalijem.

Dodatnemu izvedencu je nasprotovala tudi obramba, po njihovem mnenju gre za poskus zavlačevanje postopka in podcenjevanje izvedenca. Radanu sicer tožilstvo očita štiri umore svojih bolnikov iz morilske sle, pa tudi ponarejanje listin, zlorabo uradnega položaja, neupravičeno slikovno snemanje in omogočanje uživanja prepovedanih drog.

V sojenju Radanu izvedli poskuse na prašičih
V sojenju Radanu izvedli poskuse na prašičih