Pripornika sta na oddelku zavóda za prestajanje kazni zapora v Novem mestu najprej napadla enega od pravosodnih policistov in ga zvezala z raztrganimi brisačami, potem pa sta napadla še dva pravosodna policista. Foto: BoBo
Pripornika sta na oddelku zavóda za prestajanje kazni zapora v Novem mestu najprej napadla enega od pravosodnih policistov in ga zvezala z raztrganimi brisačami, potem pa sta napadla še dva pravosodna policista. Foto: BoBo
Policista preprečila pobeg iz zapora

Z uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) so sporočili, da so ju pravosodni policisti obvladali in jih premestili v druge pripore.

Kot so potek napada pojasnili v sporočilu za javnost, sta dva pripornika enega pravosodnega policista napadla in zvezala s trakovi iz brisač.

Zatem sta napadla še druga dva pravosodna policista. A z uporabo plinskega razpršilca in strokovnih prijemov sta ju moža postave obvladala. Eden od pripornikov je imel tudi prirejen nož, vendar mu ga pri napadu ni uspelo uporabiti.

En pravosodni policist je zaradi poškodb sicer ostal na opazovanju v bolnišnici, še dodajajo na URSIKS-u.

V celici sta bila skupaj
Vodja novomeškega oddelka uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Bernarda Vranešič je na novinarski konferenci pojasnila, da je bil eden od pripornikov slovenski državljan, rojen leta 1994, in drugi hrvaški, rojen leta 1977. Sicer sta bila v celici skupaj, eden od njiju je bil osumljen zaradi družinskega nasilja in drugi zaradi ponarejanja denarja.

Eden od njiju je bil v Novem mestu priprt od novembra, drugi od avgusta. Pobega naj ne bi načrtovala.

Okoliščine še vedno preiskujejo
Pripornika sta v nedeljo ob 9.20 enega od pravosodnih policistov, ki je skozi okno na hodniku novomeškega zapora nadzoroval sprehod zapornikov na zaprtem dvorišču, onesposobila in ga zvezala, potem pa napadla operativnega vodjo in drugega policista, ki je takrat enega sprehajajočih pripornikov spremljal pri vrnitvi s sprehoda. Moža postave sta nato oba pripornika uspela obvladati in onesposobiti.

Eden od napadalcev je sicer v času sprehoda odšel v knjižnico, katere vhod je ob omenjenem oknu, drugi pa je se na hodnik napotil po pijačo v avtomatu.

Okoliščine nedeljskega pobega in kako je eden od pripornikov prišel do prirejenega noža, še ugotavljajo, preiskava pa še poteka.

V zadnjih petih letih 22 poskusov pobega
Po podatkih Vranešičeve imajo sicer v novomeškem zaporu prostora za 35 ljudi, danes so imeli tam zaprtih 33, največ pa lani, ko je njihovo število v povprečju doseglo 42. Zadnji primer uspešnega pobega so v Novem mestu imeli leta 2011.

Glede varnosti v novomeškem zaporu je ocenila, da so dobro organizirani, priprte in zaprte pa nadzoruje 20 pravosodnih policistov. Njihovo delo in naloge opredeljuje načrt varovanja, sicer pa jih bo analiza v okviru preiskave nedeljskega dogodka opozorila na morebitne pomanjkljivosti, je še povedala Vranešičeva.

Po podatkih republiške uprave za izvrševanje kazenskih sankcij so v zadnjih petih letih zabeležili skupaj 22 poskusov pobegov zapornikov in pripornikov. Od teh dva na Dobu, tri v Novem mestu, štiri v Mariboru, v Rogozi enega, v Radečah 11 in v mariborski Forenziki še enega.

Policista preprečila pobeg iz zapora