Posnetki nasada iz zraka. Foto: PU Murska Sobota
Posnetki nasada iz zraka. Foto: PU Murska Sobota

Kot je povedal Dejan Ravš, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota, so informacijo o kaznivem dejanju dobili lendavski policisti.

Skupaj s kriminalisti so zato občasno pripravili zasede, v ponedeljek dopoldne pa zaznali omenjene moške, stare 40, 45 in 48 let, ki so prišli v skrbno negovan nasad konoplje. Osumljencem – gre za državljane Slovenije – so odvzeli prostost, zasegli so jim tudi vozilo, grozi pa jim od enega do deset let zaporne kazni.

Zaradi oteženega pristopa na otok, saj je gladina Mure v teh dneh visoka, so policisti poklicali na pomoč letalsko enoto. Tako je požeto konopljo z otoka odpeljal policijski helikopter.

2650 sadik konoplje na otočku sredi Mure

Po besedah Ravša je preliminarni test potrdil, da gre za prepovedano drogo konopljo, ki je na seznamu skupin prepovedanih drog razvrščena v drugo skupino. Konopljo bodo posušili in shranili kot dokazno gradivo, na koncu pa uničili.

Sadike, visoke od 80 do 110 centimetrov, iz katerih bi lahko pridelali zelo kakovostno marihuano, so bile na parceli, veliki približno 100 krat 300 metrov. Zemljišče ima zelo veliko lastnikov, največji lastnik je država, leži pa ob hrvaški meji, vendar na slovenskem ozemlju.

Kot je še povedal Ravš, je to največji zaseg prepovedane konoplje pomurskih policistov v zadnjih letih. Letos so obravnavali pet nasadov konoplje in dva prirejena prostora za njeno gojenje.