Foto: BoBo
Foto: BoBo

Gasilcem se je do poznega popoldneva uspelo prebiti do vseh predelov območja tragičnega dogodka, je v izjavi za javnost dejal poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin. Našli niso nobenih ljudi, ali pa sledi ljudi, ki bi dajale upanje, da je tam še kdo živ ali v takšni fazi poškodovanosti, da bi mu lahko nudili zdravstveno oskrbo.

Po eksploziji se je namreč zrušil del jeklene konstrukcije in z vročino vred večji del dneva preprečeval gasilcem ter reševalcem, da bi prišli do pogrešanih.

Direktor podjetja Melamin Srečko Štefanič je v Odmevih dejal, da je smrtnih žrtev nesreče žal že šest. V bolnišnici zdravijo enega hudo poškodovanega delavca, ki je še vedno v kritičnem stanju.

Gasilci so svoje delo na kraju dogodka skoraj končali, 90 odstotkov jih je odšlo domov, približno 15 jih je še tam kot podpora drugim službam, je nadaljeval. Končano je tudi iskanje pogrešanih ljudi. Gasilci bodo sodelovali s kriminalistično policijo, ko bo ta prispela.

"Je pa žal novica takšna, kot smo se bali, da bo, glede na obseg in vrsto nesreče," je dejal poveljnik Behin.

Eksplozija je bila po njegovih besedah ekstremna. To je razvidno tudi iz zverižene konstrukcije in razdejanju okolice. Behin je še dodal, da ni nikakršne nevarnosti več, razen za gasilce zaradi možnosti porušenja določenih struktur.

Dekontaminacija nekaterih ulic je končana. Glavna cesta in okoliške ceste ob podjetju so odprte in normalno prevozne, je pozno zvečer sporočila policija. Še vedno pa je omejen dostop do podjetja in njegove neposredne okolice. Kriminalisti skupaj s preiskovalno sodnico in državnim tožilcem opravljajo prvi sklop ogleda samega kraja eksplozije, ki pa se bo nadaljeval tudi v petek.

Foto:  Kovan
Foto: Kovan

Štefanič: To je najtežji trenutek v mojem življenju

"Žal se je pri raziskavah potrdilo, da je pet pogrešanih, ki smo jih imeli na listi, dejansko tudi z največjo verjetnostjo tudi preminulo. Ker so bili pogoji same eksplozije tako hudi, da ni bilo možnosti preživetja. V Melaminu še raziskujemo vzroke za nastanek. Očitno je prišlo do nesreče pri prečrpavanju ene surovine v skladiščno posodo, kjer je prišlo do človeške napake zamenjave dveh surovin. Več trenutno ne morem povedati. Raziskave bodo še pokazale, kako je bilo z dokumentacijo, ki je bila za zdaj O. K. Vse po predpisih ISO 9000. Ne moremo pa in nikoli ne bomo pozabili žrtev, ki so nastale pri tem, in izrekam iskreno sožalje vsem svojcem preminulih v tej tragični nesreči v Melaminu," je popoldne povedal direktor Melamina Srečko Štefanič.

Po dogodku je do njega pristopil njegov prijatelj, ki je oče zaposlenega v podjetju, ki je umrl. "To je najtežji trenutek v mojem življenju," je dejal Štefanič. Zagotovil je nudenje podpore prizadetim družinam. "Stali jim bomo ob strani, kolikor je mogoče."

Drugo vprašanje je, kako sploh na tej lokaciji vzpostaviti normalno proizvodnjo. Veliko naporov bo treba, naporov služb, ministrstev, ker podjetje je bilo vlečni konj te regije, je dodal.

Na novinarsko vprašanje je pojasnil, da je vzpostavitev delovanja visokih tehnologij zahtevna. Zgoreli so med drugim procesni računalniki, elektroinštalacija, poleg cistern. Dobavni roki so dolgi, je poudaril. S pomočjo poslovnih partnerjev bodo sicer poskušali poiskati začasne premostitve.

Dodatno je pojasnil, da je zagotovo šlo za človeško napako. Procesi so delovali, kot je treba, je zagotovil. Vendar pri dobavi surovine s standardiziranimi priključki ne morete vnaprej zagotoviti, da se na eno mesto lahko prečrpajo samo "določene zadeve", ampak se to stori na osnovi dokumentacije in odločitvijo operaterja na črpališču.

Nesreča se je zgodila na pritekališču, kamor je prišla cisterna s snovjo, ki jo je pripeljal zunanji izvajalec.

Župan Prebilič: Temeljite analize vplivov na okolje

Župan Kočevja Vladimir Prebilič je v popoldanski izjavi za javnost tudi izrekel sožalje prizadetim družinam, in obžalovanje, da se je to zgodilo v tej občini. "Zelo smo pretreseni," je dejal. Po njegovih trditvah so bile izvedene zelo temeljite analize vplivov na okolje, ker je bistveno, da smo čim bolj transparentni do ljudi, ki živijo na tem območju. Odvzeti so bili vzorci zraka, vode, jemljejo se vzorci zemljine. Vse analize do zdaj kažejo, da je bil vpliv na okolje minimaliziran, kar pomeni, da lahko ljudje nadaljujejo običajno življenje.

Občina bo medtem premislila, kako pomagati družinam zaposlenih v podjetju, saj bo to najbrž še nekaj časa ustavljeno.

Video: Posnetek izjave za javnost

Jutranja eksplozija je bila zelo silovita

Eksplozija, ki je odjeknila okoli 8.35, je bila zelo močna, na sosednjih stavbah je odpadel omet, na bližnjem zdravstvenem domu in domu za starejše so razbita okna. Šlo naj bi za snov epiklorhidrin, ki je ena od surovin za izdelavo smol. Poškodovane so tudi druge stavbe in hiše v bližini. Po informacijah MMC-ja so takoj izpraznili tudi upravno stavbo, ki stoji poleg tovarne, v kateri je odjeknila eksplozija. Začasno je bila zaprta glavna cesta skozi Kočevje, okoli 9.45 pa so jo znova odprli. "Slišala se je močna eksplozija, zatreslo je hišo, videti je gost dim," je za MMC povedala prebivalka vasi Mozelj, ki je 12 kilometrov oddaljena od Kočevja.

Ob požaru so bili nemudoma aktivirani vsi v kočevskem zdravstvenem domu (ZD), ekipe so v dogovoru z gasilci takoj odšle na teren, je pojasnil direktor ZD-ja Gregor Košir. Sprva je krožila informacija, da je poškodovanih 20 ljudi, a izkazalo se je, da je število manjše. Dva poškodovana so prepeljali v UKC Ljubljana, štiri je oskrbel zdravstveni dom.

Sorodna novica Prebilič pozval k vrnitvi v normalno življenje, Melamin obljublja povračilo škode

Ob 10. uri so z uprave za zaščito in reševanje sporočili, da je požar pogašen, razmere pod nadzorom. Od 13. ure naprej aktivnega gašenja ni bilo več, le hlajenje. Nekaj časa je še gorelo v sobi s centralno električno napeljvo. Do popoldneva so večino gasilcev že poslali nazaj. Preostanek gasilcev je nadzoroval stanje in temperaturo porušene konstrukcije, ki se je morala še ohladiti, prej kot so lahko dostopali do mesta, kjer naj bi bili pogrešani.

"Šlo je sicer za zahtevno intervencijo. Dobra stvar v slabi stvari je bila, da je bil dogodek podoben enemu od scenarijev, ki smo ga predhodno vadili v družbi," je sredi dneva intervencijo opisoval Behin.

Dva moška sta v smrtni nevarnosti, zdravijo ju v UKC-ju Ljubljana

Anesteziologinja Martina Gubina je pojasnila, da so, ko so bili nekaj pred 9. uro obveščeni o nesreči, aktivirali protokol, ki velja za množične nesreče. Ustanovili so bolnišnično poveljniško skupino, razglasili rumeni alarm, pripravili deset sob. Pozneje so s terena dobili informacijo, da ni več poškodovanih, zato so se vrnili v normalno stanje.

Vodja urgentnega kirurškega bloka UKC-ja Ljubljana Uroš Tominc je v izjavi za javnost povedal, da sta oba bolnika, ki so ju sprejeli v UKC-ju Ljubljana okoli 10.20, v smrtni nevarnosti, v ospredju so obsežne opekline celotnega dela telesa. Enega so identificirali, je mlajši moški, drugega še ne. Eden je bil prepeljan s helikopterjem, drugi z reševalnim vozilom, oba sta bila intubirana in v umetni komi.

Vse potrebne sile za pomoč poškodovanim, omejitev posledic nesreče in zavarovanje prebivalstva in okolja so aktivirane. Ukrepe usklajuje civilna zaščita. Vsi dejavniki vseh nivojev potrebne informacije in navodila dobijo od njih. Prioriteta življenja in zdravje ljudi.

Predsednik vlade Janez Janša

Merjenje vpliva na okolje

Pristojne službe izvajajo meritve vpliva požara na okolje, na terenu so med drugim požarni inšpektorji in predstavniki agencije za okolje (Arso), je popoldne pojasnil Behin. Predlagali bodo tudi analizo zemljine, kar ni bilo narejeno po požaru v Kemisu, je spomnil.

Po Behinovih zagotovilih so vso požarno vodo ujeli v posebne rezervoarje na lokaciji podjetja, izliva v okolje po njegovih besedah tako ni bilo. Zaposleni v podjetju so gasilcem zagotovili, da naj stvari, ki so gorele, ne bi bile zelo problematične. Dodal je še, da smrad in črn dim nista posledica gorenja nevarnih snovi, ampak gorenja v elektroobjektu.

Ob gašenju se ni poškodoval noben gasilec, njihovo zdravstveno stanje redno preverjajo zdravstvene službe. V neposredni okolici požara so gasilci uporabljali izolirne dihalne naprave, je še pojasnil Behin.

Zaradi eksplozije so nastale poškodbe na stavbi Doma starejših občanov Kočevje. Poškodovanih ni, so pa stanovalci pretreseni, je tvitnil minister za delo Janez Cigler Kralj.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je pohvalil odziv vseh pristojnih. Predvsem ga veseli, da so se veliko naučili od preteklih podobnih dogodkov, na primer vrhniškega Kemisa. Poleg gasilcev, "ki so vedno dobri", je posebej poudaril odzive Arsa, ELME, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Slovenske vojske, ki je v nesreči tudi priskočila na pomoč.

Kaj je epiklorhidrin

Toksikologinja Lucija Šarc je pojasnila, da je epiklorhidrin nevarna snov, prisotna v požaru, močno eksploziven. "Na srečno nima hudih sistemskih učinkov, je pa močen iritant, dražeče deluje, lahko povzroča trajno poškodbo oči, nevaren je za dihalne poti," je naštela. Po njeni oceni koncentracije v zraku najverjetneje niso takšne, da bi lahko povzročile resne zdravstvene težave osebam, ki so bile v času nesreče v bližnji okolici. Malo verjetno je tudi, da bi se zaradi izpostavljenosti epiklorhidrinu težave pojavile naknadno.

Močna eksplozija v Melaminu

V Melaminu skoraj 200 zaposlenih

Melamin, v katerem je zjutraj izbruhnil hud požar, je kemično podjetje, katerega glavna dejavnost je proizvodnja plastičnih mas, barv, lakov in podobnih premazov ter drugih kemičnih izdelkov. Ustanovljeno je bilo leta 1954 v Kočevju in po podatkih s konca leta 2021 zaposluje 194 delavcev.

V evropskem prostoru je Melamin znan predvsem kot dobavitelj smol za papirno in gradbeno industrijo ter impregniranih dekorativnih papirjev za pohištveno industrijo. V svetovnem merilu postaja vse bolj prepoznaven z izdelki za lakarsko in gumarsko industrijo. Posebej velik napredek so v zadnjih letih dosegli na področju smol na osnovi heksametilol-melamina, na katerem uvajajo najsodobnejšo tehnologijo. Z jasno začrtano vizijo in strategijo želijo postati eden najpomembnejših igralcev v niši modificiranih melaminskih smol, piše na spletni strani družbe.

V zadnjih letih je Melamin povečeval prodajo z dvoštevilčnimi letnimi stopnjami rasti, negativno je v ta trend posegla le epidemija covida-19. V zadnjem poslovnem letu 2021 je družba ustvarila 67,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 41 odstotkov več kot leto prej. Čisti dobiček se je povečal za 26 odstotkov, na nekaj manj kot 3,3 milijona evrov.

Melamin je dvotretjinski lastnik družbe SmartMelamine, ki ga je leta 2015 ustanovil skupaj z nemško družbo Ostthüringische Materialprüfgesellschaft für Textill und Kunststoffe. Tudi ta ima sedež v Kočevju, njena dejavnost pa je proizvodnja melaminskih flisov. To so vrhunski materiali, ki so obstojni pri zelo visokih temperaturah, niso termoplastični oz. se ne krčijo, ne talijo in ne topijo.

Dva poškodovana prepeljali s helikopterjem v UKC Ljubljana