Foto: Boštjan Virant
Foto: Boštjan Virant

Napovedal je povrnitev škode prebivalcem, ki je nastala na širšem območju ob podjetju, kar je potrdil tudi direktor Melamina Srečko Štefanič. Po besedah župana Prebiliča bodo obravnavali vso škodo, ki je nastala prebivalcem v širšem pasu okoli podjetja, tako na objektih kot avtomobilih. Popis bo stekel najverjetneje že v petek, zato naj "ljudje ne bodo prestrašeni, da bodo ostali brez česar koli".

Tudi direktor Melamina Štefanič je poudaril, da ima podjetje zavarovanje za tovrstne dogodke in da bodo vso škodo ustrezno obravnavali in reševali.

Prebilič je poudaril, da je Melamin največji delodajalec v regiji, ki zaposluje več kot 200 ljudi in ustvarja največjo dodano vrednost. Zato upa, da jim bo skupaj z državo uspelo sanirati stanje in da bo podjetje lahko normalno delovalo naprej.

Prebivalce pa je pozval, naj, kolikor le lahko, jutri nadaljujejo normalno življenje.

Dekontaminacija nekaterih ulic je končana. Glavna cest in okoliške ceste ob podjetju so odprte in normalno prevozne, je pozno zvečer sporočila policija. Še vedno pa je omejen dostop do podjetja in njegoveneposredne okolice. Kriminalisti skupaj s preiskovalno sodnico in državnim
tožilcem opravljajo prvi sklop ogleda samega kraja eksplozije, ki pa se bo nadaljeval tudi v petek.

Pristojne službe izvajajo meritve vpliva požara na okolje, na terenu so požarni inšpektorji in predstavniki Agencije RS za okolje (Arso).

Prvi podatki analize enote ELME na območju eksplozije v tovarni Melamin Kočevje kažejo, da v ozračju ni nevarnih snovi, le delci saj in dima. Pregled požarne vode, ki se shranjuje na območju podjetja, še poteka, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Sorodna novica Pet pogrešanih po eksploziji v Melaminu je verjetno mrtvih. Vzrok naj bi bila človeška napaka.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je na spletni strani objavil napotke za ravnanje ob požaru. Prebivalce poziva, naj upoštevajo priporočila ekip za reševanje oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Tisti, ki so bili izpostavljeni dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

Uprava za zaščito in reševanje je še dopoldne svetovala, naj se ljudje ne zadržujejo zunaj v obsegu 500 metrov od kraja eksplozije. Nevarne snovi so zajezene in ne bodo iztekale z območja tovarne.

Občina bo vsaki dve uri obveščala javnost o sprotnih dogodkih.

Odpovedi prireditev

Zaradi požara v Melaminu so bili organizatorji prisiljeni odpovedati nekatere za danes napovedane prireditve v Kočevju. Tako odpadeta odprtje festivala Žive ulice in uradno odprtje gostujoče razstave v Pokrajinskem muzeju. Razstava bo na ogled od petka, so sporočili organizatorji.

Festival Žive ulice bi se moral začeti drevi s koncertom skupine MI2, potekal pa bi na prostem v središču mesta. Organizatorji bodo o morebitnem nadomestnem terminu koncerta pravočasno obvestili javnost, so zapisali na spletni strani.

Ob 19. uri je bilo v Pokrajinskem muzeju Kočevje predvideno odprtje gostujoče razstave Na Dvoru ulita umetnost. Uradno odprtje odpade, so sporočili iz muzeja.