Po navedbah generalne policijske uprave (GPU) preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) opravljajo hišne preiskave poslovnih prostorov na štirih lokacijah v Ljubljani, kjer preiskujejo kazniva dejanja v bančnem sektorju. Foto: BoBo
Po navedbah generalne policijske uprave (GPU) preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) opravljajo hišne preiskave poslovnih prostorov na štirih lokacijah v Ljubljani, kjer preiskujejo kazniva dejanja v bančnem sektorju. Foto: BoBo
Boštjan Jazbec
Med preiskovanimi je več članov sveta Banke Slovenije, med njimi tudi guverner Boštjan Jazbec. Foto: BoBo
Kriminalisti obiskali Banko Slovenije
»Striženje« podrejencev preiskuje tudi policija

bila kriminalistična preiskava o izbrisu podrejenih obveznic.

Po navedbah generalne policijske uprave (GPU) so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) opravljali hišne preiskave poslovnih prostorov na štirih lokacijah v Ljubljani, in sicer o kaznivih dejanjih v bančnem sektorju.

"Operativne dejavnosti so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, ki so ga osumljene štiri fizične osebe. Nobeni izmed osumljenih oseb ni odvzeta prostost, ker za to ni podanih zakonskih razlogov," so sporočili iz GPU-ja.

GPU dodaja, da iz dosedanje preiskave izhajajo utemeljeni razlogi za sum, da so uradne osebe pravne osebe javnega prava, ki so vodile postopke ugotavljanja domnevno negativnega kapitala v eni od bank in neupravičeno izrekle izredni ukrep prenehanja kvalificiranih obveznosti banke, storile kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Zaradi tega je banka, gre za NLB, po navedbah GPU-ja pridobila veliko premoženjsko korist v znesku 257 milijonov evrov, ker so ji s tem prenehale obveznosti do njenih upnikov, imetnikov podrejenih obveznic in podrejenega dolga.

Predkazenski postopek je NPU začel že decembra 2014 na podlagi pisnih prijav, preiskovalci pa delujejo na podlagi usmeritev specializiranega državnega tožilstva.

Po informacijah Siola in Financ so bili med preiskovanci med drugim guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, nekdanja viceguvernerka Stanislava Zadravec Caprirolo in Tomaž Čemažar, ki je vodil projekt.

NLB potrdil preiskavo
"Kot izhaja iz sodne odredbe, nihče izmed nekdanjih in sedanjih zaposlenih v NLB-ju ni osumljen storitve kaznivega dejanja. NLB s preiskovalci korektno sodeluje in bo tudi v prihodnje, če bo to potrebno," so se odzvali v NLB-ju.

Deolitte ni med osumljenci
V družbi Deloitte so potrdili obisk NPU-ja, vendar navajajo, da njihova družba ni osumljenec v omenjeni zadevi, prav tako nihče od njenih zaposlenih, postopka pa ne komentirajo.

Cerar preiskave ne komentira
Premier Miro Cerar je ob robu odprtja novega objekta v Leku dejal, da preiskave ne more komentirati, vlada pa je "pripravljena na vse mogoče scenarije".

Izbris podrejenih obveznic
Zaradi izbrisa podrejenih obveznic NLB-ja, Nove KBM, Banke Celje, Probanke in Faktor banke je svoje prihranke izgubilo okoli 1.300 državljanov in 300 podjetij, bank, zavarovalnic in pokojninskih družb.

Zaradi tega so ovadbe in prijave vlagali predstavniki malih delničarjev in nekateri imetniki podrejenih obveznic. Vložena je bila tudi zahteva za presojo ustavnosti teh ukrepov, o kateri ustavno sodišče še presoja. Čaka namreč na mnenje sodišča EU-ja, ki naj bi bilo znano 19. julija.

Po podatkih malih delničarjev je bilo v Sloveniji oškodovanih približno 100.000 imetnikov delnic in 2000 lastnikov podrejenih obveznic s 600 milijoni evrov premoženja ter približno 500.000 državljanov, ki varčujejo v pokojninskih družbah, družbah za upravljanje in zavarovalnicah. Izgubo so imela tudi številna podjetja in občine.

Oglasili so se tudi v Društvu Mali delničarji Slovenije, kjer so zapisali, da so že pred dvema letoma in pol v imenu imetnikov obveznic NLB-ja vložili kazensko ovadbo zoper največjo slovensko banko. "Glede na to, da že dve leti in pol čakamo tudi odločitev ustavnega sodišča v zvezi s številnimi ustavnimi pobudami, ki so bile vložene, upamo, da se bodo zadeve vendarle v kratkem času razčistile in da bodo odgovorne osebe odgovarjale za škodo," so zapisali.

Kriminalisti obiskali Banko Slovenije
»Striženje« podrejencev preiskuje tudi policija