Baraka v romskem naselju Žabjak. Foto: MMC RTV SLO
Baraka v romskem naselju Žabjak. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič je za MMC dejal, da mu je incident potrdila novomeška policija, ki je po njegovih besedah prejela več prijav, številne ogorčene klice prebivalcev Žabjaka pa prejema tudi sam, med njimi je bil tudi klic novomeške romske svetnice Dušice Balažek.

Policisti so bili od 22. ure na kraju dogodka in zbirali informacije.

Miklič ne izključuje možnosti, da je incident povezan z nedavnim shodom novomeških dijakov pred tamkajšnjo policijsko upravo, kjer so zahtevali zaščito pred domnevnim romskim nasiljem.

Predstavnica za stike z javnostmi pri Policijski upravi Novo mesto, Alenka Drenik, pa je v telefonskem pogovoru za MMC dejala, da lahko iz zgornjega opisa potrdijo le, da "je bilo slišati streljanje". Prejeli so več prijav in nasprotujočih izjav. Potrditi ne morejo niti lokacije domnevnega incidenta. "Policisti so včeraj zvečer odšli na teren, zbiranje informacij pa nadaljujejo tudi danes," je dejala. Dodala je, da v streljanju ni bilo poškodovanih, niti poškodovanja premoženja.

Prilagamo tudi pisni odgovor PU-ja Novo mesto:

"30. 5., okoli 21.30, smo bili obveščeni, da je bilo v okolici naselja Brezje slišati streljanje oziroma pokanje. Na kraj je bilo takoj napotenih več policijskih patrulj. Policisti so pregledali širšo okolico in območja, kjer naj bi po izjavah občanov prihajalo do streljanja, vendar oseb, ki bi lahko streljale, in sledov streljanja niso našli. Po ugotovitvah policistov ni bil nihče poškodovan, prav tako nismo bili obveščeni o poškodovanju premoženja. Policisti Policijske postaje Novo mesto danes nadaljujejo zbiranje obvestil, ponovno opravljajo pregled območja in iščejo morebitne sledi."