"Situacija nas je zelo pretresla, smo pa takoj odreagirali. Sestal se je izvršni odbor, ki je sprejel sklep o umiku te osebe iz vseh skavtskih aktivnosti, v nadaljevanju smo tej osebi tudi osebno vročili sklep, ki ga spoštuje," je na novinarski konferenci poudarila načelnica združenja Tjaša Sušin. Foto: BOBO/Igor Kupljenik

Prostovoljca, ki je osumljen kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb, so v Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) takoj umaknili iz vseh skavtskih dejavnosti ter prekinili njegove stike z otroki in mladimi. Ob tem so napovedali, da bodo s pristojnimi organi dejavno sodelovali za razjasnitev okoliščin.

Več podrobnosti o odzivih in ukrepih skavtske organizacije sta na novinarski konferenci predstavila načelnica Tjaša Sušin in načelnik Nejc Kurbus. Kot sta povedala, je domnevnih žrtev kaznivega dejanja več, sum pa še ni potrjen. Zadevo je prevzela policija, kar so potrdili tudi na Generalni policijski upravi. Zaradi interesa preiskave in zato, ker so domnevne žrtve mladoletne, podrobnosti o času, kraju in vrsti domnevnega kaznivega dejanja nista razkrila. Dodala sta le, da je osumljeni sklep o umiku iz vseh skavtskih dejavnosti sprejel in da ga spoštuje.

Sorodna novica Zvezo tabornikov pretresla prijava suma spolne zlorabe mladoletnih oseb, osumljenec v priporu

Kot so iz ZSKSS-ja zapisali v sporočilu za javnost, se je vodstvo že pogovorilo s starši mladih, ki bi bili lahko prizadeti. "Zagotovili smo tudi ustrezno psihosocialno podporo. Staršem, skrbnikom in prostovoljcem smo posredovali smernice za pogovor z otrokom in mladostnikom ob čustveno zahtevnem dogodku," so sporočili in dodali, da lahko starši in skrbniki svoja opažanja ali skrbi o morebitnih odklonih posredujejo tudi na naslov starsi@skavti.si.

Ob tem so v skavtski organizaciji poudarili, da morajo kot vzgojna organizacija zagotavljati varno okolje za svoje člane. "Varnost, zaščita naših članov in blaginja skavtov je temelj našega vzgojnega dela," so zapisali in dodali, da so zavezani k spodbujanju varnega okolja in vzgajanju svojih prostovoljcev in članov v nenasilni komunikaciji, prepoznavanju stisk in odgovornem ravnanju.

O podobnem primeru so septembra poročali tudi iz Zveze tabornikov Slovenije. Sum spolnega nasilja zoper mladoletne je bil takrat podan zoper člana vodstva enega izmed rodov.

Skavte pretresa sum spolne zlorabe