Inšpektorji staršem svetujejo, naj pred vpisom otroka v varstvo preverijo, ali je dejavnost vpisana v razvid izvajalcev te dejavnosti. Seznam je objavljen na ministrstvu za šolstvo. Foto: Televizija Slovenija
Inšpektorji staršem svetujejo, naj pred vpisom otroka v varstvo preverijo, ali je dejavnost vpisana v razvid izvajalcev te dejavnosti. Seznam je objavljen na ministrstvu za šolstvo. Foto: Televizija Slovenija
Na dogajanje v ljubljanskem zasebnem zavodu za varstvo otrok Kengurujčki se je odzval glavni inšpektor za šolstvo. Foto: BoBo
Nova pričanja surovega ravnanja z otroki
Zavod Kengurujčki: gotovinsko plačilo za surovo ravnanje
Nove podrobnosti dogajanja v Kengurujčkih

ni imel organiziranega po zakonu.

Na posnetkih, ki jih je Televizija Slovenija objavila v sredo, je videti, da je v ljubljanskem zasebnem zavodu za varstvo otrok Kengurujčki prihajalo do nasilja nad majhnimi otroki. Otrokom, starim od 11 mesecev do štirih let, naj bi lastnica zavezovala roke, jih povijala v rjuhe, domnevno zato, da se ne bi slišalo njihovega joka.

Glavni inšpektor inšpektorata za šolstvo in šport Tomaž Rozman je ob tem poudaril, da inšpektorat nadzora na tej lokaciji v preteklosti ni opravljal, so se pa na nadzor odpravili takoj, ko jih je o posnetkih "za katere sem si zaželel, da ne bi bili resnični", obvestila policija, a takrat tam ni bilo več nikogar, istega dne pa je bila tudi izbrisana spletna stran zavoda Kengurujčki.

Inšpektorat takega primera ne pomni
Sicer pa Rozman poudarja, da inšpektorat za šolstvo in šport v prvi vrsti preverja izpolnjevanje pogojev, ki so zahtevani za opravljanje dejavnosti varuha predšolskih otrok. Inšpektorat poleg globe ministrstvu lahko poda tudi predlog za izbris subjekta iz registra za opravljanje dejavnosti. V zadnjih dveh letih so tako dali 20 predlogov za izbris, pri čemer je šlo večinoma za neizpolnjevanje pogojev z vidika primernosti prostora ali kadrovske ustreznosti. "Tako hudega primera pa še nismo obravnavali." Rozman je ob tem še dejal, da so v času trajanja preiskave dnevno v stiku s policijo, in pričakuje, da bodo zaposleni v Kengurujčkih in lastnik zavoda tudi ustrezno sankcionirani.

Kengurujčki niso imeli ustreznih dovoljenj
Predšolsko vzgojo v Sloveniji po določbah zakona o financiranju in organizaciji vzgoje in izobraževanja opravljajo vrtci in zasebniki, vzgoja pa se lahko opravlja tudi na domu, je ob tem poudarila vodja sektorja za predšolsko vzgojo Vida Starič Holobar. Druga možnost so zasebniki, ki opravljajo varstvo otrok na svojem domu, ti se registrirajo kot varuhi predšolskih otrok. Teh je v Sloveniji trenutno 380, Starič Holobarjeva pa poudarja, da ne zaznavajo povečanja prošenj za status; tako so v zadnjih letih vpisali 16 novih varuhov otrok, letos pa 6.

Pogoj za pridobitev statusa varuha predšolskih otrok na domu je končan program srednjega strokovnega ali splošnega izobraževanja z dodatno poklicno kvalifikacijo oziroma izpolnjevanje pogojev za strokovnega delavca na področju vzgoje in izobraževanja, vključno z opravljenim strokovnim izpitom. Varuh predšolskih otrok na domu pa se mora prav tako vpisati v register, seznam varuhov vodi ministrstvo, pristojno za področje predšolske vzgoje.

Pikalo: Na ministrstvu smo staršem na voljo
A zavod Kengurujčki ni bil vpisan v noben register. V zavodu so prijavili zgolj opravljanje dejavnosti, niso pa pridobili ustreznih dovoljenj za njeno opravljanje. Starič Holobarjeva je ob tem pozvala starše, naj pri odločitvi, komu bodo v varstvo prepustili svoje otroke, ravnajo skrbno in od izvajalca varstva zahtevajo vpogled v potrebna dovoljenja za opravljanje dejavnosti. Z vprašanji o tem, ali določen izvajalec izpolnjuje vse pogoje, pa se lahko obrnejo tudi na ministrstvo za šolstvo in šport.

S podobnim nasvetom se je na starše prek družbenega omrežja Twitter obrnil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. "Odločno obsojam nelegalne prakse na področju varovanja otrok in starše pozivam, naj pred vpisom otroka v zasebno varstvo pridobijo vse potrebne informacije. Na MIZŠ smo vam na voljo," je zapisal Pikalo.

Prisilno hranjenje, ovijanje prek glave
Vzgojiteljica v Kengurujčkih, ki je surovo ravnanje z otroki posnela, je ob tem še pojasnila, da je lastnica zavoda otroke hranila prisilno. Če so otroci bruhali, naj bi jim hrano tlačila nazaj v usta. "Gospa je dala otroka med svoje noge, zagrabila njegove noge, z rokami prijela za roke, da se ni mogel premikati. Z žlico mu je začela na silo hrano tlačiti v usta. Ko mu je šlo na bruhanje in ko je bruhal, mu je z žlico začela še tisto nazaj v usta tlačiti."

Lastnico zavoda, ki naj bi sicer po dogovoru opravljala le gospodinjska dela, saj za varstvo in nego otrok nima ustrezne izobrazbe niti odprtega samostojnega podjetništva, je vzgojiteljica na nesprejemljivo ravnanje opozarjala že prvi teden. Ker ni zaleglo, je zadnja dva tedna začela snemati. "Ker sem vedela, da bo treba nekaj narediti, ampak brez slik, brez posnetkov ne bom prepričala niti staršev niti kogar koli drugega. Zato sem pač začela snemati. In zadnjič sem potem res – bila je kaplja čez rob – rekla: zdaj je pa dosti. Sem poklicala vse starše, pokazala sem jim, povedala sem jim in smo se odločili, da gremo na policijo. Smo vse prijavili in so se pač stvari odvijale naprej."

Lastnica zavoda za varstvo otrok, ki se ne želi izpostaviti, vse obtožbe zavrača. "Podala bom kratko izjavo, ker sem zelo zelo prizadeta, in odločno zavračam vse očitke, ker niso resnični," je izjavila.

Po razkritju posnetkov je surovo ravnanje z otroki v Kengurujčkih za TV Slovenija potrdila še ena priča, ki želi zaradi strahu ostati anonimna.

Z ljubljanske policijske postaje pa so po poročanju Radia Slovenija sporočili, da njihovi kriminalisti preiskujejo primer v povezavi s sumi zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja. Prostosti niso odvzeli še nikomur.

Janković: V javnih vrtcih se to ne more zgoditi
Na dogajanje se je odzval tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je dejal, da je nad prizori zgrožen, obenem pa poudaril, da je v ljubljanske javne vrtce vključenih 92 odstotkov vseh otrok, ki so rojeni v Ljubljani. Starše je pozval, naj pred vpisom otroka v vrtec dobro premislijo, in obenem dodal, da vladi predlaga, da okrepi vlogo občin pri soglasjih za opravljanje te dejavnosti. Da se podobni dogodki ne morejo zgoditi v javnih vrtcih, je poudarila tudi predsednica aktiva ravnateljev ljubljanskih javnih vrtcev Suzana Antič.

Glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj dogajanje v zavodu Kengurujčki, kjer inšpekcija in policija preiskujeta sum surovega ravnanja z otroki, označil za kriminalno. Dogajanje govori "o tem, kako hitro v najbolj občutljiva področja družbe, kot sta vzgoja in izobraževanje, pridejo nizkotni, komercialni, sebični interesi", je dejal. Po Štrukljevem mnenju bi bilo treba takšno ravnanje najostreje sankcionirati.

Nova pričanja surovega ravnanja z otroki
Zavod Kengurujčki: gotovinsko plačilo za surovo ravnanje
Nove podrobnosti dogajanja v Kengurujčkih