Janezu Janši bodo ugotovitve tožilcev glede njegovega premoženja skušali vročiti v DZ-ju. Foto: BoBo
Janezu Janši bodo ugotovitve tožilcev glede njegovega premoženja skušali vročiti v DZ-ju. Foto: BoBo
Tožilstvo neuspešno z vročanjem izsledkov preiskave Janši

Izsledki preiskave so zaupni, preiskovani pa ima pravico, da mu predstavijo ugotovitve finančne preiskave in da predloži dokaze, ne pa tudi dolžnosti, da se odzove na to vabilo. Vendar tožilstvu do zdaj Janezu Janši še ni uspelo vročiti vabila.

Specializirano državno tožilstvo naj bi najprej z vročitvijo tega vabila poskusilo neposredno, prek vročevalca, že meseca marca, ko je bila finančna preiskava tudi zaključena. Pri tem pa niso bili uspešni. Pošto naj bi nato ponovno poslali, tokrat delodajalcu Janeza Janše, torej državnemu zboru.

Po poročanju Pop TV se po neuradnih informacijah ugotovitve tožilstva precej razlikujejo od ugotovitev KPK-ja, ki je v razveljavljenem poročilu ugotavljalo, da se je premoženje zakoncev Janša–Bačovnik nepojasnjeno povečalo za vsaj 210.000 evrov. Tožilci naj bi ugotavljali, da naj bi bilo njunega nepojasnjenega premoženja za več kot pol milijona evrov.

"Lahko potrdim, da je državni zbor prejel takšno pošto. Upoštevali bomo zakon o kazenskem postopku in ravnali bomo v skladu z njim," je dejal predsednik DZ-ja Milan Brglez.

Janezu Janši bodo v teh dneh poskušali vročiti pošto v državnem zboru, saj dokler tega ne stori, specializirano državno tožilstvo nima podlage za vložitev tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Ta tožba namreč sledi naroku, na katerega zdaj vabijo Janeza Janšo.

Odgovore smo želeli dobiti tudi od predsednika SDS-a Janše, vendar so iz stranke sporočili le, da naj se obrnemo na druge medije in tožilstvo.

Tina Hojnik, TV Slovenija

Tožilstvo neuspešno z vročanjem izsledkov preiskave Janši