Kozina še vedno verjame, da je Bavčar kriv. Foto: BoBo
Kozina še vedno verjame, da je Bavčar kriv. Foto: BoBo
Kmalu novo sojenje za Istrabenz?

"Trenutni izid je uspeh tožilstva, saj je bilo že temeljno kaznivo dejanje tako izjemno sofisticirano in nenavadno za prakso, da ga niti oškodovana družba vrsto let ni zaznala," je dejal Kozina. Še vedno je tudi prepričan, da je bila preprodaja Istrabenzovega deleža Pivovarne Laško kazniva.

Po njegovem mnenju tako nikoli tudi ne bo jasno, koliko tovrstnih kaznivih dejanj se je doslej v Sloveniji še zgodilo. Pravnomočna obsodba nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota pa pomeni velik korak pri prepoznavanju, odkrivanju in pregonu takšnih kaznivih dejanj, je dodal.

"Nihče od obtoženih ni oproščen," ga je ob tem dopolnil Furlan, ki Kozino podpira, saj je po njegovem mnenju v Sloveniji le malo tožilcev, ki bi tak primer lahko pripeljali tako daleč.

Kozina sodišča še ne razume popolnoma
Vrhovno sodišče je namreč ugodilo zahtevku za varstvo zakonitosti nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja in nekdanjega svetovalca Istrabenza Kristjana Sušinskega ter jima razveljavilo sodbo. Obsojena sta bila za kaznivo dejanje pranja denarja in napeljevanja k temu dejanju, vrhovni sodniki pa so sodbo v tem delu razveljavili zaradi po njihovem mnenju premalo konkretiziranih očitkov.

"Sodbo vrhovnega sodišča sem prebral, obrazložitev v tem delu je relativno skromna in je še ne razumem popolnoma," je še dodal Kozina.

V zvezi z očitki o pranju denarja so delno ugodili tudi nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holdinga Nastji Sušinskemu, ki pa v zaporu ostaja zaradi obsodbe za pomoč pri zlorabi položaja. Vrhovni sodniki pa so zavrnili Šrota, ki zaradi obsodbe za zlorabo položaja prav tako ostaja na Dobu.

Ob začetku sojenja sta odvetnik Branko Lipovec in lastnik Sportine Bahtijar Bajrović v tej zadevi priznala krivdo za ponarejanje in pomoč pri ponarejanju listin, sodišče pa jima je prisodilo pogojne zaporne kazni.

Kmalu novo sojenje za Istrabenz?